't Is in dergelijke omstandigheden dat de kerkelijke overheid van Roomen, den aartsbisschop van Oregon met het bestier van Idaho belastte, terwijl de geneesheeren Hoogeerweerdigsten Heer Lootens geboden, aanstonds van het bestier af te stappen en hem aldus tot eene volle ruste dwongen.
De geestelijke overheid kwam onzen kerkvoogd, tot viermaal toe, eenen bisschoppelijken zetel aanbieden, maar telkens wees zijne Hoogweerdigheid in alle nederigheid dit vereerend aanbod van de hand. Hij leefde in de stilte en de eenzaamheid, hield hem bezig met bidden en leeren, hij stelde tot zijn verzet eenige volkschriften op en hield hem met het verveerdigen van kerkmuziek onledig.
't Is in die eenzaamheid dat zijne Hoogweerdigheid, te Victoria op het eiland van Couver, op den 12sten in Nieuwjaarmaand 1898, na eene korstondige ziekte, in den Heer ontslapen is. Den 18sten der zelfste maand wierden zijne stoffelijke overblijfsels ter aarde besteld, en 't is te hopen dat zijne vrienden en medeburgers zijne ziele in hunne gebeden zullen indachtig zijn.
C.D.L.
MET de opkomste van het drukken zijn het vooral Vlamingen die deze kunst in Europa verspreid hebben.
In die tijden schitterden onze medeburgers in de eerste rangen der beschaving.
Een Vlaming, Geeraard van Lisa, voerde het drukken in te Treviso, in 1471; te Vincenza, in 1476; en later te Venetiën.
Aarnout van Brussel stichtte eene drukkerij te Napels, in 1472 en Antoon Matthias van Antwerpen te Genua, ook in 1472.
Niklaas de Stoop, een Gentsche dichter, stierf als drukker te Venetiën, in 1568.
Mattheus Flander drukte te Sarragossa, tusschen 1475 en 1478 en Diederijk Martens waarschijnlijk te Sevilla, in 1477.
Willem van Mechelen was drukker te Londen, van 1482 tot 1490.
Pieter de Keysere was drukker te Parijs, van 1471 tot 1509.
Onder de Parijsche drukkers en boekhandelaars van 't begin der jaren 1500 kent men Joos Horenweghe, Jan Meganc, Jan Waterloos en Jooris Biermant van Brugge, Lodewijk Blaublomme van Gent, Christiaan Wechel van Lier en Jan Loys van Thielt.
J. Cl.