De grond spreekt waar hij nauwkeurig ondervraagd wordt.
Onze Franken spreken tot op den dag van heden Nederfrankisch.
De oordnamen duiden ons de nederzettingen der Franken aan in ons land.
Zoo welsprekend zijn ze, dat ze na 't verloop veler eeuwen nog een tafereel van de geschiedenis ontrollen.
Beste lezers, als ge de jeugd moet richten en opleiden, als ge de jongelingen liefde tot het vaderland moet inboezemen en lessen in 't verleden, tot zelfs bij de fiere en vrije Franken gaat zoeken, toont onze dorpsnamen als gedachtenissen van dit roemweerdig volk en als bewijzen van hun verblijf en hunne vestiging in ons land!
De jongeling kent en bemint onze dorpen; met hunne eigenheden, hunne landschappen en ook met hunne schilderschoone namen zitten ze in zijn wezen vergroeid.
Toont dat die dorpen hunnen oorsprong en hunnen naam aan de Franken te danken hebben; toont dat menigeen van die dorpsnamen een bescheed, een wetenschappelijk bewijs van den inval der Franken kan leveren.
Aldus zal 't duister verleden herleven. Zoo zal die leerzame bladzijde uit de geschiedenis belang wekken.
***
Wij hebben in onzen opstel over Rumbeke eene schreve getrokken van Limburg tot aan de Warthe, welke, in de Oder vloeit, en gezien dat zij tot grens dient tusschen het Nederduitsch en het Hoogduitsch spraakgebied.
In 't Noorden dezer lijn worden Nederfrankische en Nedersassensche tongvallen gesproken.
Trekt nu eene schreve West van Olpe, tusschen Mühlheim en Essen, langs Wesel naar Doesborg en Zutfen en van daar Westwaarts naar de Zuiderzee: deze lijn dient tot grens tusschen het Nederfrankisch en het Nedersassensch spraakgebied.
Het Hoogduitsch taalgebied wordt ook in menigvuldige gouwspraken verdeeld; 't zou ons te ver leiden moesten wij hier de grenzen van de Hoogduitsche spraakverdeelingen aanwijzen.