Wat leeren nu ons de Brugsche oorkonden nopens dien Jan Brito, den drukker?...
Ten gevolge der beproevingen die zijne familie kwamen aantasten, wierd Jan Brito genoodzaakt zijn brood te winnen met werken. Hij wierd dus boucscrivere, en oefende alzoo een zeer winstgevend bedrijf uit. 't Is in die hoedanigheid dat hij eenigen tijd te Doornijk woonde, in het jaar 1446, terwijl zijne gedachten reeds op het drukken stonden en dat hij de middels beraamde om deze wondere kunst, die hij waarschijnlijk reeds geoefend had, wel uit te voeren.
De zoogenoemde loterien, waarmede men heden ten dage niet weinig bekommerd is, en die nu en dan, bij middel van een groot lot, het een of het ander huisgezin plotselings rijke maken, zijn eene uitvindinge van het oude Brugge. Gelukkiglijk dat onze stad om andere redens beteren roem op hare eerekroon ziet prijken!... Nu, in het jaar 1446, den 27 Oest, op 4701 inschrijvers waren er 470 die eenvoudig hun inleggeld wederkregen; en Jan Brito, die gelijk anderen de kans gewaagd had, wordt tweemaal vermeld onder dezen die noch wonnen noch verloren, en wel in dezer voege: ‘No 397 Maistre Jehan le Borton, maistre de le escripture, Tournay.’
Brito keerde welhaast naar Brugge weder; verder zullen wij andere bijzonderheden over hem geven. Ondertusschen besluiten wij met den heer Gilliodts (bl. 252) dat hij ongetwijfeld een Brugsche poorter, civis brugensis, moet geheeten worden.
***
2. Was hij ook waarlijk drukker? Of, gelijk men somtijds beweerd heeft, zonder het te bewijzen, was hij maar een eenvoudige schrijver of afschrijver? Verlichter (enlumineur) omtrent gelijk Margriete van Eyck en was hij voorzeker niet. Men is nochtans toegevend genoeg om te aanveerden dat hij een eerste schoonschrijver was, ervaren genoeg om een nieuw schrijfstelsel uitgevonden te hebben. Deze beweringen en zijn op hoegenaamd geene redens gesteund; het zijn loutere veronderstellingen, onmogelijk te verrechtveerdigen. M. Gilliodts bewijst dit met doorslaande redens (bl. 252 vgg.).
Eerst en vooral, waarom, in het opschrift waarmede