vele schrijvers zijn die meenen dat talrijke handschriften uit dien tijd, in Spanjen of in Italiën geschreven en naderhand naar Vlanderen gezonden wierden om alhier door rand- en boekschilders versierd te worden.
Deze bewering strijdt tegen de waarheid.
Het schoon vel waaruit deze boeken verveerdigd wierden is van eigen Vlaamsch maaksel.
Ten anderen, het staat bewezen dat er in Brugge, te dien tijde, Fransche, Noord Italiaansche en Spaansche kunstschrijvers, van beroep, gestadig aan het werken waren om Messe-, getijden- en Uurboeken te verveerdigen. Deze mannen stonden ten dienste van al wie ze wilde betalen, en hun kunstwerk was bestemd om ook in den vreemde zijnen gang te gaan.
Men vond hier ook een groot getal randteekenaars die hun brood verdienden met de beginletters en de versierde randen te schilderen, en tot de boekschilders toe waaronder er eenige kunstschilders waren en ontbraken er niet.
Is het dan noodig te veronderstellen dat die handschriften in den vreemde geschreven wierden; en is het niet redelijker te aanveerden dat zij in Vlanderen, wel is waar somtijds door vreemde kunstenaars die hier bestaan en roem kwamen zoeken, verveerdigd wierden, daar men hier in Brugge al de kunstenaars die aan zulke gewrochten moeten medehelpen te zamen kon aantreffen.
Eenige kunstenaars, van dit vak, die in de jaren 1400 tot 1530 te Brugge de kunste vereerden, en wier naam weerdig is in het geheugen der Vlamingen heerlijk te blijven voortleven, zijn:
1.) Disdier de la Rivière, die geboren wierd te Langres, in het hertogdom van Burgondenland; te Brugge kwam wonen, en er den 8sten in Slachtmaand 1475 het burgerrecht bekwam. Hij wierd in 's heiligen Jans Gilde als randschilder aanveerd in 't jaar 1476, en als meester schilder in 's heiligen Lucas en Elooi's Gilde in Herfstmaand 1506. Hij stierf ten jare 1509.
2.) Adriaan de Raet, bijgenoemd Vrelant, een leerling van den welbekenden boekschilder Willem Vrelant. Hij wierd in 's heiligen Jans Gilde aanveerd in 1475, en tot