Mingelmaren
Woorden en Oorden, door J. Claerhout
DE vlaamsche liefhebbers der taalkunde houden hen sedert eenige jaren van hier bijzonderlijk bezig met het navorschen der beteekenis in de oordnamen: bijna niet eene stad of dorpsname uit Vlanderen die niet reeds besproken wierd, waarvan de oudere gedaanten niet opgezocht, en verders de bestanddeelen onderscheiden en opgegeven en wierden.
Dubbel voordeel is er daaraan vaste: de ontleding der oordnamen draagt grootelijks bij om de ware wijze te leeren kennen waarop die namen dienen geschreven te worden, en om de officieele schrijfwijze, die hedendaags maar al te dikwijls, willekeurig en zonder grond of kennisse van zaken, ingebracht wordt, met voldoende redens af te keuren.
Verders, zal die kennisse, in menige gevallen, het hare bijbrengen tot de volkenkunde, tot de geschiedenisse der stammen en geslachten die opvolgentlijk door onze streken trokken. Immers 't en is niet alleenlijk in den grond dat er nog blevelingen bestaan en voortleven van de vorige geslachten of in de geschrevene handvesten, maar ook in de tale, en wel voornamentlijk in de namen die gegeven wierden aan burchten, aan de zate dier volksstammen.
In de Philologische Bijdragen van 't Belfort gaf onze ieverige medewerker J. Claerhout eene nieuwe studie over die stoffe:
Dezen keer heeft hij de namen aangetast van eenige dorpen uit Oostvlanderen. Hunne oude gedaanten worden opgegeven, de name wordt ontlet nauwkeurig en stipt, ieder lid ervan wordt besproken redematig volgens de grondwetten der taalkunde, en volgens de uitkomste van het onderzoek, wordt de bediedenisse opgegeven van den oordname.
De besprokene namen zijn: Audegem, Eename, Okegem, Petegem, Roosbeke, Wortegem.
Audegem, vroeger Aldingaheim, is de woonplaats der afstammelingen van Aldo. Die naam geeft gelegentheid om te spreken van Audo, die niet mag verward worden met Aldo, en waarvan Odo, Otto en andere gedaanten afstammen.
Audo zit in Oetingen, Ootegem, Ingooigem (eng, smal Odegem) en den verkleennaam in Ooike.
Eename, vroeger Iham, Eyham, Eenam, is samengesteld uit Ey, eye (dat is water) en am, ham, dat bij Kiliaan en De Bo geboekt staat met den zin van weide.
Hierbij worden nog verklaard Handzame en Hansbeke, Ansegem.
Wij leeren verder dat Okegem het heim is der Hockinga, of van