‘Wij moeten verklaren en bewijzen dat wij geen patois, maar de gemeenschappelijke taal der Nederlanders, en dit zijn ook wij, spreken en schrijven,’ zagen wij liever het woord Nederlanders vervangen door Dietschen.
Leest de geleerde bijdrage van E.H. Craeynest, en gij zult evenals hij den name Nederlandsch van kant wijzen, want: ‘Indien wij de ééne en algemeene tale met den name Nederlandsch bestempelen, wat moet er daar noodzakelijk uit volgen? Dat het germaansch gedeelte van Belgenland, ten opzichte van het Nederlandsch, welhaast zal staan daar het waalsch gedeelte staat ten opzichte van het Fransch, 't is te zeggen... daar de bezem staat. Die nog niet genoeg ontworden en zijn om goedsmoeds zulk een knechtschap te aanveerden, die moeten het woord Nederlandsche tale naar de mane wenschen.’
X.
ONZE moedige zendelingen van Congoland en werken niet enkel aan de uitbreiding van Gods rijk, ze besteden ook nog een overschotje van hunnen tijd aan alle slag van nuttige bezigheden, tot het bevorderen der wetenschap.
Sommige, zooals o.a. E.V. De Beerst te Mpala aan Tanganykameer, vleeschen de wondere dieren en vogels die zij in deze gewesten neder schieten, of ze verzamelen zeldzame kruiden en gewassen die zij weten te vinden. Zij ontleden tot hunne minste vezeltjes, en rankschikken ieder dier, ieder gewas, naarde plekke die hun in de dieren- of kruidenwereld toekomt.
Andere geleerde zendelingen houden hen soms onledig met de luchtverschijnselen, de veranderingen van weder, de hoogte der bergen, den loop van stroomen en beken, enz., enz., zorgvuldig aan te stippen.
Zoo, naar 't gene Le Mouvement Géographique, jaarg. 1896, bladz. 63, ons vermeldt, is onlangs verschenen de korte inhoud van de waarnemingen die E.V. De Hert, van 't Gezelschap Jesu, te Kimuenza, met veel opmerkzaamheid, in zijnen dagboek van weerkunde, heeft aangeteekend.
Kimuenza is eene aanzienlijke hoogvlakte die, op een twintig kilom. van Leopoldstad, het Zuid-Oosten binnentrekt.
Bij die stad heeft Hoofdn Delporte eene naalde doen opmetselen, ter plekke zelve daar hij heeft afgemeten hoe hoog dit geweste boven 't zeevlak verheven ligt.
't Is op dien richtsteen dat E.V. De Hert voortging om de hoogte van Kimuenza uit te rekenen. Hij kwam tot den volgenden uitslag: bij middelmate berekend, rijst die hoogvlakte 477 m. 79 boven de zee.