Liefdadig en milde was hij buitenmate, bij zooverre dat al wat hij bezat ten dienste stond van zijne medebroeders. Eerweerde Vader Lievens kende wonder wel den aard, de gewoonten, gebruiken en levenswijze van onze Indianen; hij had de knepe om iemands aandacht te boeien, om het volk tot hem te trekken en het voor God te winnen. Tot nu toe en hebben wij nog nooit eenen geloofsbode gehad die de inboorlingen wist te onderwijzen gelijk hij het deed, en nooit en zullen wij er nog vinden die het zoo wel zal doen; want, o wonder, hij kon hem, niettegenstaande de groote verscheidenheid van de talen, door alleman doen verstaan, en hij kon aan elkendeen antwoorden, zoo niet in zijne eigene sprake, ten minste op eene verstaanbare wijze.’
Vertaald uit Précis historiques, 1895, Tk 4, bl. 211.
EENE blijde tijdinge wierd ons over weinige dagen uit Roomen gemeld: Zijne Heiligheid Leo XIII heeft Z.E. Vader Victor Roelens tot Apostolischen Vicaris benoemd van Belgisch Opper-Congoland. Die zendinge is heel en gansch in 't oppergedeelte van Vrij-Congoland gelegen en wel tienmaal zoo groot als Belgenland. Zij strekt ten Oosten langs de boorden van Tanganykameer en ten Westen tot aan den Lualaba-, ofte Congostroom. Noordwaards gaat zij tot aan 't meer Edward- Njanza en zuidwaards tot aan 't meer Bangwelo.
In dit geweste ontstonden Kibanga, M'pala en Boudewijnstad. Die laatste stad wierd opgericht deels door den vermaarden krijgshoofdman Joubert en deels door E. Vader Roelens zelve, ter nagedachtenisse van Jonkvorst Boudewijn zaliger.
Z.E. Vader Roelens wierd geboren in 1858 tot Ardoye in West-Vlanderen. Hij leerde te Thielt en te Rousselaere, vertrok in 1880 naar Algiers, daar hij aanveerd wierd in 't zendelingengenootschap van Cardinaal Lavigerie. In 1884 kwam hij naar Woluwe en oefende daar het lastig werk uit van verzorger der zendinge. Opvolgentlijk wierd hij leeraar benoemd te Carthago en te Sint Anna bij Jerusalem. Van daar vertrok hij in 1891 met vijf andere landgenooten naar Opper-Congoland en wierd er onder-overste ten jare 1892. Op Paaschavond laatstleden verhief hem Z.H. Leo XIII tot de bisschoppelijke weerdigheid.
Zijne oversten hebben hem aanstonds naar Europa wedergeroepen, en naar alle waarschijnlijkheid zullen wij de gelegenheid hebben den verdienstelijken zendeling in zijne geboortestreke te zien wederkeeren, vermits hij te Mechelen zal gewijd worden.