HET schip Koomassie is uit Congo de have van Antwerpen ingezeild.
Koomassie is dat vlaamsch, fransch, italiaansch, of wat is het?
Overeen paar honderd jaar leefde er te Kortrijk een meester Comasco, voorzeker een italiaansche ‘practizijn,’ en zijne nazaten heetten Comacen, Comaerse, Comassen, en zoo al.
Wie weet er daar weg mede met dat schip of die Kortrijzanen?
ALS gevolg der inlichtingen door den geleerden Fries, Johan Winkler, in Biekorf V, 111, medegedeeld, moeten wij intrekken hetgene wij aangaande Beerst, Biekorf V, 44, geschreven hebben.
't Bestaat wel en duidelijk een vloednaam de Beerse, waaraan verschillige dorpen en buurtschappen hunnen name ontleend hebben.
Wij vermoeden dat de dietsche Beerse de weersplete is van het duitsche naamdeel Birs, hetwelk bij Förstemann te boeke staat.
Birs komt door omzetting van Bris, omzetting die men ook tegenkomt in de oude, in het Altdeutsches Namenbuch veroorkonde oordnamen Birsmeke en Brismeke.
De zachtlange e van Beerse kan voortkomen van de oudere gedaante Birs; daartegen en bestaat er geen taalkundig bezwaar.
En Bris?
Bris is een vloednaam, dien men in verband stelt met het dietsch fransch briser en die het doorbreken van den stortvloed afschildert en beteekent; sommige duitsche dorpen hebben hunnen naam aan Bris ontleend, als zijn Breisach aan den Rhijn en Brixlagg aan den Inn.
't En moet ons niet verwonderen dat sommige vloednamen 't gedacht van breken, van het doorbrekende water verbeelden, als wij weten dat de geleerde taalkundige Henry beke van breken afleidt en dat men bij den engelschen en dietschen beeknaam brook (Meulebroucke = Meulebeke) 't verwantschap met germ. brôk doet gelden.
J. Claerhout
De Rembrandtvereeniging heeft te Londen eenen manskop in biddende houding van Hans Memlinc gekocht. Het stuk werd aan Antonello da Messina toegeschreven, doch het verraadt de vlaamsche hand van den grooten Brugschen meester. Nederland en bezit geene andere schilderijen van Memlinc.