zijn achtergebleven midden onder de Friso-frankische bevolking van Holland, en daar, tusschen Haarlem en Leiden het dorp Sassenheim hebben gesticht, dat nog heden onder dien naam bestaat. De hedendaagsche ingezetenen van Sassenheim onderscheiden zich in niets van hunne buren in de andere dorpen van die Hollandsche gouw, even min als de bevolking van Swevezeele en Sweveghem heden ten dage in eenig opzicht verschilt van andere vlaamsche dorpelingen in die gouw van West-Vlanderen.
In Friesland ligt ook een dorp dat in zijnen naam den naam der Sweven of Swaven in gedachtenis houdt. Het is een dorp in Noord-Friesland (Westelijk Sleeswijk), dat hoogst waarschijnlijk ook beschouwd moet worden als eene volkplanting, eene nederzetting van Sweven te midden der Friesen, en dat oorspronkelijk Swavestede heet. Niettegenstaande de geijkte Hoogduitsche schrijftaal, die in deze eeuw in Noord-Friesland heerscht, den ouden naamsvorm in Schwabstedt heeft veranderd, zoo blijft de Friesche en Sassische bevolking in Sleeswijk in heure dagelijksche spreektale aan de oude, de zuivere uitspraak Swavestede, Swaafsteê getrouw.
Dat men nog langen tijd in de middeleeuwen sommige maagschappen kende en erkende, als gesproten uit den volksstam der Swaven of Sweven, en hen als zoodanig bleef onderscheiden te midden van hunne Friesche en Sassische gouwgenooten in Sleeswijk, blijkt uit eene oorkonde die bewaard wordt in de verzameling van het Genootschap voor Sleeswijk-Holsteinsche Landsgeschiedenis (Gesellschaft für Schleswig-Holsteinische Landesgeschichte) te Kiel. Die oorkonde is gedagteekend van den jare 1348, en staat onder de volgende hoofdinge aangeduid in het Tijdschrift des Genootschaps voor Sleeswijk-Holstein-Lauenburgsche Geschiedenis (Zeitschrift der Gesellschaft für Schleswig-Holstein-Lauenburgische Geschichte), Deel VI, Kiel, 1876:
‘Tymmo, Emekinus, Marquardus fratres dicti Swaf verkaufen dem Otto Enendorp und seinen Erben fünf mansi in Johanstorp - feria sec. ante fest. pasche.’