aangehaald als gijzelaars gevangen gezet te Gent, voor het betalen van de boeten, aan de bevolking opgelegd na den slag. Eindelijk, de Bortoenen richten hier, gelijk elders, schrikkelijke verwoestingen aan; twaalf Gheluwenaars staan aangeteekend als gedood door de Bortoenen.
b/ De Geuzentijd. - De Eerw. heer Pastor Vandevelde wordt gevangen en weggevoerd; de toren wordt in brande gesteken en de kerke geplunderd, in 1558; twee jaar later, in 1560, wordt de kerk in brande gesteken; later nog, binst dat de Geuzen in Oostende nestelden, wordt de E.H. Pastor Van Ackere gevangen genomen.
c/ Omtrent eene halve eeuw na de Geuzenberoerten, wordt de geschiedenis van Gheluwe bijzonder belangrijk, binst het Spaansch en Oostenrijksch tijdvak, tot de jaren 1800. En dit is gemakkelijk te verstaan uit de ligging van ons dorp bij Meenen en bij de Fransche grens. Meenen werd in dien tijd misschien vijftig maal ingenomen en heringenomen door verschillige legers en telkens kwamen te Gheluwe manschappen inlegeren, toevoer halen, rooven, branden, slag leveren.
Derde Deel. Leenroerigheid.
Het eerste hoofdstuk bevat algemeene begrippen, 't gene voor den gewonen lezer volstrekt onmisbaar was. Dat hier het laatste woord niet gezeid en is over de bestierlijke en rechterlijke vraagstukken der middeleeuwen, zullen wij wel aannemen (en ook, wie zou dat van eene plaatselijke verhandeling verwachten?); doch het meeste deel der lezers zal hier veel, zeer veel kunnen leeren, in weinig bladzijden; want de schrijver heeft goede bronnen geraadpleegd, meest ‘De Potter en Broeckaert, Geschiedenis van den Belgischen Boerenstand.’
Na dit eerste hoofdstuk komt, in deze die volgen, een volledig overzicht van de leenen van Gheluwe, met hunne rechten, en de opgave hunner opvolgentlijke bezitters, alles gestaafd en bewezen door oude stukken.
Vierde Deel. Adelstand.
Het 1e hoofdstuk geeft den oorsprong van den edeldom volgens de geschiedenis en de wetgeving, en zijne voorrechten. Het is meest gesteund op Poullet's ‘Histoire Politique Nationale.’
Dan volgen negen stamtafels van edele of voorname familiën die de parochie bewoond hebben. Verscheidene dezer stamtafels zijn onuitgegeven; andere, die uitgegeven waren, in sommige deelen volledigd of te recht gewezen. Dit deel zal, voor de ingewijden, van 't meeste belang zijn. Er is nieuws, en nog al veel.
Vijfde Deel. Bijlagen. - Zij bevatten:
1/ Inventaris van het oud gemeentelijk Archief, waaronder ook stukken over kerkfabriek- en pastorijzaken.
2/ Inventaris van het oud Disch-Archief.
3/ Bericht wegens het Notarieel Archief.