OP den omslag van ‘Het Belfort,’ een Tijdblad dat verschijnt bij A. Siffer te Gent, staat er sedert eenige maanden herwaard, gedrukt als volgt:
‘Ter pers: Geillustreerd, Verklarend Woordenboek door Josef Bal’.
Kregen de heeren Alfons Siffer en Joseph Bal het goed gedacht van dat in 't dietsch te zeggen, dan zouden ze bovenstaande reke mogelijks veranderen in dezer voegen:
‘Onder druk: Uitleggende en Verbeeldende Woordenboek door Josef Bal’.
De innerlijke weerde van het aangekondigd boekwerk en ware daar niet door verminderd. Integendeel.
Jan Craeynest
GEBRUIKEN ze te Brugge nog altijd voort dat ongelukkig woord Onthoudersbond?
want, over eenige weken, kwam er hier een slag van nieuwsblad toe, met name Onthoudersblad!
Wat is een Onthouder? Een onthouder is:
1. Iemand die een goed onthoud, die een goed geheugen heeft.
2. Iemand die iets houdt, die iets inhoudt, die iets terughoudt, die iets voor hem houdt, in stêe van het aan anderen te geven.
De Brugsche Onthouders en willen aan hunnen name dien eersten zin niet toekennen. Den tweeden ook niet; integendeel: zij hebben wel hun eerlijk woord gegeven dat ze zelve geene sterke dranken en zullen drinken, maar andersdenkenden laten ze vrij. Die zoogezeide Onthouders van sterke dranken en onthouden dus in geener wijzen de sterke dranken, noch en houden ze in geener wijzen voor hun zelven: oftewel zij en hebben geene hoegenaamd in huis, oftewel, indien zij er hebben, 't is om aan anderen te geven.
Waarom niet gezeid Derversbond? Dat zou iedereen seffens verstaan. Wilde men eenige keeren de woorden ‘Derversbond’ en ‘Onthoudersbond’ nevens malkander drukken en naderhand het laatste onverlet laten, 't en ware maar eenige dagen kwaad werk. De zake is in heur eigen te goed en te schoone, om eenen slechten name te dragen.
Geene Bruggelingen toch zijn min ‘Onthouders’ van sterke dranken als deze die ‘Dervers’ zijn van sterke dranken.
J.C.