Op den omslag van dit werk staat er, in gouden boekstaven:
Dr. A. de Jager. In Memoriam.
Op het eerste blad staat er, uitgeweerd het eerste woord, met der hand geschreven:
Aan den Heer L.L. de Bo. ss. tt. te Brugge.
Binnen in den boek ligt het volgende schrijven:
‘Rotterdam 3 Septb 1881.
Aan den Zeer Eerwaarden Zeer Geleerden Heer L.L. de Bo Leeraar van het College van den H. Lodewyk te Brugge.
Zeer Eerw. Zeer Gel. Heer!
Uit naam van myne famille heb ik de eer U bygaand exemplaar aan te bieden, als bewys van erkentelykheid voor de vele blyken van welwillendheid aan mynen hooggeschatten Vader bewezen.
Hoogachtend.
Uw. Dw. Dienaar,
A. de Jager Fr.’
Tusschen de woorden ‘te Brugge’ en ‘zeer Eerw. zeer Gel. Heer!’ schreef Deken De Bo zaliger het volgende:
‘Tegenwoordig pastor van Elverdinghe.’
Een prachtig beeld van den overledene, die er een kloeke Vlaming uit ziet, versiert dezen alleszins schoonen gedenkboek.
Dat Deken De Bo en Dr. de Jager met malkaar wel overeen kwamen zal elk kunnen besluiten uit het volgende, dat in den gedenkboek gedrukt staat, en dat geschreven wierd door professor H.E. Moltzer, in Euphonia en in het Weekblad voor onderwijs:
‘De taal van het verleden en van het heden; hare geschiedenis, hare spraakkunst, haar woordvoorraad, hare spelling; de spreek- en de schrijftaal; de gemeene landstaal en de tongval, de deftige taal der beschaafden en geletterden, maar ook die van het volkje met hare spelingen en eigenaardigheden: voor de eene zoowel als voor de andere had hij een open oog en een open oor.’
DE meeste boekzale der wereld is deze van Parijs: zij bevat boven de 2 000.000 gedrukte boeken en 160.000 handschriften. Tusschen de keizerlijke boekzale van St. Petersburg en het British Museum, dat 1.500.000 boeken telt, en is er maar een kleen verschil. De koninklijke boekzale van München houdt meer dan 900.000 drukwerken, waaronder eventwel vele vlugschriften te vinden zijn. In de koninklijke boekzale van Berlijn zitten er 800.000 boekdeelen; in deze van Kopenhagen 510.000; en in deze van Dresden 500.000. De boekzale der hoogeschole van Göttingen in Duitschland bevat 600.000 boeken; de koninklijke boekzale van Weenen 400.000 en de hoogeschole van voornoemde stad 370.000. De hoogeschole van Buda-Pesth telt er 300.000; deze van Krakau omtrent ook zoovele en Praag 205.000.