digheid dezer taal om de beknopte vormen van 't Latijn over te zetten, de sierlijkheid in de opstelwijze, en die zoete aantrekkelijkheid der spraak, hedendaags geheel en gansch verdwenen, 't en zij men ze wille gaan zoeken op de lippen van ergens een borgersmeisje van 't oud en roemrijk Brugge.’
(K. Stallaert. Een woord over vier oude Vl. HS. die berustende zijn in 't Museum van Charleroi.)
Overtuigd - meer dan iemand en meer dan ooit - van de waarheid dier woorden, heb ik het gewaagd een van die boekjes der Middeneeuwen uit zijnen hoek te halen, om het de wijde wereld in te zenden, ten oorbaar en, zoo hope ik, ten genoegen van alle leerzame liefhebbers van Vlaamsche Taal- en Letterkunde.
Prijs voor de inschrijvers: fr. 1,75.
Zal insgelijks in 't kort onder druk gaan: Een bundel gedichten door Jhr Dr K. de Gheldere.
NANSEN, een deensche zeevaarder, is de eerste die Groenland gedwerscht heeft, 't jaar 1888. Nu, staat hij om eene reize te ondernemen naar den Noordpool. Hij is van zinne er naartoe te varen langs de zeeëngte van Behring, en niet al de Atlantische wereldzee. Hij vermoedt immers dat de reeds gekende zeestroom die van het noorden van Frans-Joseph's land en Spitzberg naar de oostkuste van Groenland loopt, maar de voortzettinge en is van eenen stroom die uit de zeeëngte van Behring zou komen, den Noordpool dwerschen en het westen invaren naar het noorden van Frans-Joseph's land en van Spitzberg.
Het vermoeden van Nansen en is niet ongegrond. Trouwens, een schip dat in 1884 ook van Behring uitgezet en schipbreuke geleden had, is komen aangestrand aan Julianahaab, het zuidersch uiteinde van Groenland. Daarbij, op het water dat omtrent Oost-Groenland spoelt, drijven stukken hout die maar van Siberiën of van Alaska en kunnen voortkomen; ten anderen, men heeft bemerkt dat de wasdom van Siberiën uitnemende gelijkend is aan den groenlandschen.
De deensche ‘Storthing’ heeft ten voordeele van Nansen's onderneminge eene bijlage van 200.000 fr. gestemd.
Nansen rekent vijf jaar te zullen op reize zijn.
EEN Noorweger, Erkroll bij name, maakt ook gereedschepe om naar den Noordpool te reizen. Zijn gedacht, indien hij de noodige geldmiddels verkrijgt, is, er naartoe te gaan deels te voertuige en deels te vaartuige, in veel min tijd als Nansen.