schend zijn. Wordt hier of daar aan die ə eene duidelijker kleur gegeven, zooals bij voorbeeld te Poperinghe, dit is geheel bijhoorig, en hangt af van de gewoonten dier streke, waar de andere e 's (b.v. in het ontkennende en), die onmiddelijk voor de beklemtoonde lettergrepe komen, op dezelfde wijze behandeld worden.
In gevalle het werkwoord met eenen klinker begint, voorgegaan of niet van eene h, die toch in geheel West-Vlaanderen stom is, dan blijft de e gansch van kante. Van daar hebben wij de westelijk westvlaamsche vormen had, eten, waar de overige Westvlamingen zeggen ghad, geten.
Wonder genoeg! in de tegenwoordige tale blijft deze regel bepaald bij de verleden deelwoorden der werkwoorden, benevens het bijwoord enoeg =genoeg. De zelfstandige en bijvoegelijke naamwoorden hebben hun ingaande ge- bewaard, of mogelijks, door inwerkinge der naburige spraakgemeente, weder opgenomen.
In hoeverre deze bijzonderheid der verleden deelwoorden in de overige deelen van het dietschsprekend land mag in zwang zijn, en is mij niet bekend. Toch en is zij niet uitsluitelijk eigen aan het westelijk westvlaamsch. Immers in eene verhandeling van H. Kern (Tijdschrift voor Nederlandsche Taal- en Letterkunde, Nieuwe reeks, 1ste deel, blz. 144 en volg.) over de open en gesloten e in het oostgeldersch, dat is in den saksischen tongval der oude graafschap Zutfen, vinde ik onder de gegeven voorbeelden de vormen elegen, ekregen, elejen (geleden), eslepen, esmeten, eskreven. Doch daarnevens het zelfstandig naamwoord gebed, met ge-!
In den Warenar van P. Cz. Hooft, waar vormen en wendingen van het Amsterdamsche taaleigen in voorkomen, zijn de verleden deelwoorden insgelijks met ingaande e geschreven; b.v. esturven (gestorven), ezien, ebrocht, espilt, enz... Bemerkt dat het Amsterdamsche volk van Friezen afstamt gemengeld met Franken.
Wij zeiden hooger dat in de friesche en engelsche talen de germaansche g regelmatig in palatale spirans overgegaan is voor de palatale klinkers. Geen wonder dan dat het voorvoegsel ga- denzelfden weg gevolgd heeft als bij