Stevin, den waren vader van eene der schoonste uitvindingen die men aan mijn roemrijken landgenoot Pascal toeschrijft. Had de groote Bruggeling niets anders gevonden als de grondstelling der gelijkheid van drukking der vochten, dan nog zou zijn standbeeld zich in dit paleis moeten verheffen!’
Welke lofbetuiging aan onzen Vlaamschen geleerde, en tevens welke klinkende logenstraffing voor de natuurkundigen die, na meer dan veertig jaren dat Arago die woorden sprak, nog immer in hunne dwaling volherden. Ik zal hier niet spreken van Fransche schrijvers, die, lijk Ganot, zullen zeggen: Principe d'égalité de pression, ou principe de Pascal. In België zelfs, waar Stevin is geboren, en in Holland, waar hij zoo lange jaren heeft doorgebracht en waar hij is gestorven, blijft deze dwaling ongelukkiglijk voortleven. Tot getuige zal ik hier een der meest gekende Hollandsche werken aanhalen waarin men leest: Deze wet (nopens de drukking der vochten) is het eerst door Pascal bekend gemaakt.
Vlaamsche jongelingen, laat ons onze voorvaderen kennen, en, ze kennende, laten wij ze navolgen. Ja! wierd iedere Vlaamsche jongeling van heden een geleerde Vlaming van morgen, Vlaanderen was gered, en zou zijne roemrijke plaats hernemen die het eertijds tusschen de volkeren van Europa bekleedde.
Uit de nagelaten opstellen van wijlen J. van Wille.