Die Lampo, Lampe zou wel kunnen verwant zijn met Lamprecht, Lantbrecht, Lambertus, Lambrecht, en zit voorzeker in de maagschapsnamen Lammens, Lamping, Lampsins, Lampsma bewaard.
Er is hier aleventwel iets in den weg.
Wij hebben den naamval der bezitting: waar is het teeken van den naamval belonden?
De 2de naamval van Lampo is Lampon. De eerste gedaante moet dus Lampon-hernesse geweest hebben. Vergelijkt: Avukon-thorp, het dorp van Avuko, uit de Freckenhorster Heberolle. Die heberolle is eene Oudsaksensche oorkonde: zij bevat de schattinge van hetgene er ten voordeele van het klooster van Freckenhorst bij Warendorf in het Munstersche moest geheven worden: zij is uitnemende merkweerdig, omdat zij vele plaatsnamen in hunne oude gedaante bewaard heeft.
De uitgang van den naamval kan bij verloop van tijd verloren gegaan en afgesleten zijn: meest al de oorgermaansche uitgangen der naamvallen waren in het geschiedkundig tijdstip verloren: wat is er in de latere eeuwen van de oud- en middengermaansche uitgangen geworden?
De uitgang van Lampon gerocht op den dool lijk bij voorbeeld de uitgang -a, van den 2den naamval Alveringa, in Alvering-hem is afgesleten.
***
Wat is hernesse te zeggen?
Dat woord staat bij De Bo, met de volgende bediedenis aangeteekend: ‘Langs den Iser bij Dixmude ligt een uitgestrektheid van weiden op eene breedte van een kwart en eene lengte van eene halve uur, en deze vlakte draagt den naam van hernesse.’
Welke is nu de uitleg van die benaming?
Hernis bestaat uit den stam her van heren en den uitgang nis, die sommige naamw. samenstelt, lijk duisternis, lafenis enz.
Heren is hooren.
Het oorgermaansch woord is hauzjan.