verwrongen gedaante fifrildi, waarnevens al vroeg een mismaakt fithrildi kwam te bestaan, om te doen herinneren, zegt Fick, aan fithri = gevederte.
In het Middelhoogduitsch vinden wij, nevens het regelmatig ontwikkelde vîvalter(e de gedaante zwi-falter, zwî-falter, klaarblijkelijk in verband gebracht met zwi-, dat, in samenstellingen, ‘dubbel, twee’ beteekent. Zwifalter gaf aanleidinge tot het oudere Nieuwhoogduitsch zwiefalter (bij Huydecoper, Proeve van Taal en Dichtkunde); uit zwî-falter is het Nieuwhoogduitsche zweifalter gesproten. Het Nieuwhoogduitsch kent ook de verkorte gedaante Falter in Tagfalter, Nachtfalter; deze zal ook wel alleenlijk bewaard gebleven zijn, om reden van het bijgedacht aan falten (vouden), dat door het volk hem toegekend is. (Kluge, Etymologisches Wörterbuch, i.v. Falter).
Andere, nog erger verminkte gedaanten vindt men bij de oudere schrijvers, zooals Kiliaen en Huydecoper; te weten: Pfeifholder, Pfeiffholter, Pfeiffholder, waar de vlinder als een ‘pijphouder’ schijnt voorgesteld te zijn. Daarnevens Pifholter (Kiliaen, i.v. vijfwouter), en Pfijfolter (Junius, Nomenclator, i.v. papilio).
Bij Basilius Faber (Thesaurus eruditionis scholasticae, i.v. hepiolus) vinde ik zelfs zwyfacher, maar dit woord schijnt misdrukt; althans is het in de tafel onder den vorm zweyfalter aangegeven. Het hedendaagsche zwaabsch bezit nog Baufalter en Weifalter (Kluge, Et. Wb. i.v. Schmetterling).
Het Middeldietsch heeft, wonderbaar genoeg, de gedaante viveltre, die schijnt te beantwoorden aan een vroeger *fî-faltira of fî-filtra. ‘Vijfelter,’ zegt Kiliaen, ‘a nonnullis dicitur.’ Het ware het onderzoeken weerd of deze gedaante nog hedendaags in levende gebruik is.
De eenige hedendaagsche, volstrekt regelmatige voortzettinge van het Germaansche fî-faldrô(n), die ik kenne, is het Kortrijksche Vijvoudere. Daarnevens geldt, in de omstreken van Kortrijk, fijfoutere, alhoewel in deze gewesten de oudere f, ten minsten voor klinkers, gemeenlijk tot v verzwakt is. Toch is er een zeker getal woorden, waar v door f vervangen wordt, ofwel waar de oudere f