Laat ons heden op onze koperen bruiloft zege kraaien en alle geleden onrecht in onze dietsche bekers verdrinken!
Eere zij ‘Sinte Lundgarde van Tongeren’!
- Niet waar, 't is het hooren weerd?
ALS zaliger Deken De Bo Deken wierd tot Poperinghe, kreeg hij, zoo dat gaat, gelukwenschen bij den vrechte. Naar eenen van zijne gelukbieders, een gewezen leerambtgenoot, zond hij als antwoorde dit kaartjen:
DE BO, pastor
Ruysselede
Ruysselede was met de penne doodgedaan, en daarboven stond er:
Elk wenscht mij geluk
En niemand en heeft compassie.
IN den Poorterbouck van Kortrijk staat er als volgt: ‘Hendrik Hannama, fs Syties, gebortigh op de vryerf heerelykheijd van Ameland, behoorende onder de provintie van Vrijsland, woonachtig binnen dese stad, is poorter bedegen den 30 Maerte 1782.’
(Get.) L. Tanghe. - L.S.
DE kerkrekeningen van Bolleseele, in Fransch Vlanderen, rakende de capelle van Onze-Lieve-Vrouwe van Bolleseele wegens de jaarschare 1660, gewagen van zekere ‘zweert-dansers’.
Van die zweerddansers wordt er, in latere rekeningen, gezeid dat zij ten ommeganghe voor den dag kwamen ‘wesende (werende = afslaande?) Sinte Jans hooft;’ dat zij ‘ghedonsen hebben Sinte Jans hooft;’ oftewel nog, dat zij ‘ghedanst hebben Sinte Jans hooft, ten lasten ommeganghe’.
Was Sint Jan de patroon van de zweerddansers, en verbeeldden zij, ten ommegange, de onthoofdinge van hunnen Patroon?
Zijn die zweerddansers ook in 't Belgenlandsch deel van Vlanderen bekend?
Wat waren die zweerddansers eigentlijk, en weet er iemand iets meer van als 't gene Kiliaen vermeldt, op de woorden sweerd-dans, sweerd-dansser?
Uit Duynkerke, R. Fl.