Wij veroorloven ons Pater Damman voor nen raad te geven van die oude vertalinge van C.D.W. eene nieuwe uitgave te bezorgen, teenemaal onverbeterd, 't en zij voor zoovele het op de spellinge en op eenige woorden aankomt die miszet of misdrukt zijn.
Vrij stonde 't zijne eerweerde, dat spreekt van 's zelfs, voor en na die heruitgave, den uitslag zijner nasporingen en die zijner geleerde oversten en medemeuniken in 't licht te brengen.
Onze vriend en medewerker voor Fransch Vlanderen, Doctor C. Looten, leeraar ter Hoogschole van Rijssel, komt een belangrijk boekwerk uit te geven; het heet: Étude littéraire sur le poète Neerlandais Vondel, par l'abbé Camille Looten... Lille... Le Bigot, frères.
In dat werk wordt bewezen (bl. 30 en volgende) dat Vondel in 't eerste niet ongeerne fransche verzen en miek, fransche werken nadichtte en vertaalde. Verder (bl. 215-220) staat er: dat de Engelsche Dichter Milton niet alleen Hebreeuwsch, Grieksch, Latijn, Fransch, Italiaansch, Spaansch, maar ook Vlaamsch leerde; zijn leeraar in 't Vlaamsch was Roger Williams, de stichter van Rhode Island in Noord America; en deze bracht zijn leerling zoo verre, dat hij Vondel las en in 't Engelsch nadichtte.
Gevonden in een handschrift van zaliger Deken De Bo:
‘De oude Spillebout van Rousselaere moetende berecht worden, de priester wierp wijwater over hem. Dundert het dan? vroeg hij.’
Van alle kanten worden ons vlaamsche woorden toegeschikt, die te lande nog in zwang zijn, maar die in stad en in de boekenwereld door vreemde woorden vervangen worden. Het woord tafelstove b.v. zwicht nu bijkans overal voor het Parijsche ménagère.
Het spijt ons grootelijks dat wij in onzen eersten numero alree het afsterven van eenen goeden vlaamschen vriend te melden hebben. De Eerweerde heer Karel Moulaert, onderpastor op Sint-Vedast te Meenen, is daar, onverwachts, na eene ziekte van gewillig eenen dag, overleden.
Hij was te Brugge geboren 't jaar 1852.
E.H. Moulaert was een geestig herte en een werker. Ook, buiten zijne ambtsbedieninge, vond hij tijd tot schrijven en dichten. In eenige jaren gaf hij de volgende tooneelstukken of andere werken uit: Joannes Baptista of de groote Martelaar; O, dat geld; de