Vooral echter om te begrijpen welke wegen doodloopen, ten einde bijtijds een nieuwen weg inteslaan.
De rantsoeneering heeft ongetwijfeld talrijke gebreken en leemten. De decentralisasie die zoover is doorgevoerd en dikwijls met gebrekkige organen, dat minister Posthuma niet in staat was om een overzicht ervan aan de Kamer te verschaffen, eischt een hardnekkig en doortastend beheer. Al was 't alleen om verslapping tegentegaan.
De hoofdzaak is echter het duurte-verschijnsel. De methode om dit te bestrijden door het buitenland te laten betalen ten bate der binnenlandsche verbruikers, kon slechts van korten duur zijn. Zoolang het duurde was er niets dan voordeel. Ieder exporteur verdiende schatten, terwijl de consument er geen nadeel van ondervond. Integendeel verschafte de oorlogswinst ook veel indirecte bedrijvigheid.
Toen echter het buitenland deze methode in zijn tegendeel had omgezet, waren de prijzen alle opgeloopen. Slechts door het bijspringen uit de schatkist kon de consument geholpen, en de producent in eere gehouden worden.
In dezen gang van zaken, die zich gedurende het jaar 1917 heeft afgespeeld, zal ieder onderzoeker de diepere oorzaken, zoowel ekonomische, organisatorische als politieke vinden, die den noodstand deden ontstaan.
In die richting voorttegaan, op den weg die moet doodloopen, kan tot geen goed resultaat leiden.
Maar het is niet gemakkelijk om dit intezien, zonder nauwkeurig zich rekenschap te geven van alles wat er in 1917 - en nog meest in de binnenkameren van vele commissie's - is geschied.
Ook is het niet gemakkelijk om onversaagd een geheel nieuwen weg inteslaan, die een veel scherpere bemoeiïng met de productie der levensmiddelen vereischt. Niet alleen zijn er op dien weg geheel andere organisatie's en geheel andere middelen noodig, maar bovendien is de geheele bevolking gewend geworden aan het thans bestaande, en zal zij zich uiterst moeilijk aanpassen aan gedachten, die zoo geheel ingaan tegen de denkbeelden van de vrijheid der productie, en van de rechten der handelaars.