worden, zoodat aan alle eischen der Vlamingen voldaan kan worden.’
Vooral voor hen die de werkzaamheid van Picard ook van elders kenden, was het onderscheid duidelijk. Dr. Jacob zei: wij strijden voor het herstel van de Belgische staat, en daarmee tevens voor de rechten van een tot die staat behoorend Vlaanderen. Leo Picard daarentegen stelde zijn strijd voor een herstel van België afhankelijk van beloften, door de Belgische regeering, al of niet, betreffende Vlaanderen af te leggen.
Dr. Jacob: Eerst België. Leo Picard: Eerst Vlaanderen.
Terwijl dus Dr. Jacob de eenheid van de Belgische staat niet wenschte in gevaar te brengen, wenschte Picard dat wel. Hij waagde de kans door een vooropstellen van de vlaamsche belangen de belgische te schaden. Schade evenwel aan de belgische belangen toegebracht, kon voordeel voor Duitschland beteekenen, en dit maakte het begrijpelijk waarom de duitsche overheden in België aan Picard toestonden, dat hij in een dagblad De Vlaamsche Post, te Gent door hem uitgegeven, zijn denkbeeld verdedigde.
De houding van Dr. Jacob vond daartegenover, eerst regelmatig, daarna met schommelingen, in het te Amsterdam verschijnende dagblad De Vlaamsche Stem haar vertegenwoordiging.
Totdat, in het nummer van 18 Augustus, juist Dr. Jacob, tezamen met René de Clercq, een vernieuwd program voor dat blad ontwikkelend, daarin voorgoed, zoo het schijnt, de bedoelingen van Picard tot de zijne maakte.
‘In verband met het wezen van de Belgiese Strijd en deze Vlaamse konsekwensie drukken wij de hoop uit, dat door de Regering, onmiddelik na het sluiten van de vrede, in de eerste plaats de Vlaamse kwestie aanhangig worde gemaakt in het Parlement, en door haar in bovengemelde zin [- namelijk in die van de oorspronkelijk door Picard geeischte neutraliteit en bestuurlijke scheiding -] haar zege bewerkt worde, desnoods met, tot ontbinding der beide Kamers, een plechtig beroep op het Hoogste Gezag.
Tans is het woord aan de Overheid.
Dat het niet op zich late wachten!
Dat het helder klinke en een konkrete waarborg zij!’
Eerst een waarborg voor Vlaanderen; en anders....Dit