schotten; aanvankelijk bleken de perkeniers als tevoren verplicht noten te teelen en aan 't gouvernement te leveren, doch Staatsblad 1864 No. 71 a zette 't monopolie in een vrijwillige kultuur om, welk stelsel in 1873 nog uitgebreid werd.
In Celebes kunnen de particuliere landen verdeeld worden in die vóór en tijdens het engelsche tusschenbestuur zijn uitgegeven. Van de eerste categorie weten wij niets door gemis aan de oorspronkelijke akten van afstand. De tweede categorie waren kamponggronden, tegalans of zoutpannen, die tijdens de Compagnie als erfleen waren afgestaan aan den radja van Boni en zijn rijksgrooten, onder gehoudenis daarvan op te brengen 10% van de padi en het presteeren van heerediensten. In 1814 werd om den overmoed van Aroe Palakha, de vorst van Boni te keeren, een expeditie uitgerust onder generaal Nightingale, en werd in de maand Juni van dat jaar de vorstelijke residentie Bontoala in brand gestoken, terwijl al de leengoederen als eigendom van 't engelsche gouvernement beschouwd werden, en aan regeeringsvrienden uitgegeven ‘for ever’ voor hemzelf ‘and his heirs, assignees, executors or administrators’, alsmede onder de bepaling, dat de ‘vertiening’ ten profijte van het gouvernement zal zijn, zoo ook de heerendiensten. Bij de resolutie van 24 Juli 1830 No. 14, werd bepaald dat aan de houders van die landen behoorlijke ‘eigendomsbewijzen’ zouden worden uitgereikt, en dat de heeren niet meer dan ⅓ van de zuivere opbrengst van het gewas zouden mogen genieten. Deze laatste voorwaarde is echter weer buiten werking gesteld bij gouv. besluit van 15 Juli 1869 No. 30, Bijblad 3909, dat alles aan contractueele regeling overliet.
De Java'sche particuliere landerijen geografisch en wettelijk verdeelend in die ten oosten en ten westen van de Tji Manoek, kan men ze historisch nog verdeelen in die door de Compagnie, die door Daendels, en die door 't engelsch tusschenbestuur vervreemd.
De verovering van Jakatra stelde de Compagnie in het bezit van uitgestrekte maar nagenoeg onbevolkte landen. J.P. Coen verklaarde op 30 Mei 1619, dat hij die landen in bezit nam in naam van den Soeverein en principalen, de Staten-Generaal der Vereenigde Nederlanden, en de heeren XVII. De ‘princi-