[Nummer 45]
Onze gravures.
De raad van drieën.
Ik zag Venetië, de Schoone,
De s hoone bruid der Zee!
Zoo zingt de minnestreel in de prachtige legende, die gansch Antwerpen eenige weken geleden bewonderde, geestdriftig toejuichte en waardoor de jonge toonzetter, Emile Wambach, door elken kunstkenner op den eersten rang der hedendaagsche vlaamsche componisten geplaatst werd. Ja, Venetië mag als ‘de schoone’ geroemd worden. Geene stad kan op eene zoo schitterende en aantrekkelijke dichterlijkheid roemen, niet alleen als ligging, als rijkdom in kunst, maar ook in geschiedenis.
de raad van drieën, naar eene teekening van karel werner.
Wie de geschiedenis der dogestad leest, voelt zich getroffen door een aantal prachtige en grootsche gebeurtenissen, die niet zelden voor ons oprijzen, als waren zij niet aan de werkelijkheid, maar aan het verbeeldingrijke brein eens dichters ontleend.
Indien men echter al die glinsterende tooverglansen afweert, ontmoet men ook eene gansche rij gebeurtenissen, die ons doen sidderen en met afgrijzen bezielen. Op iedere bladzij van de geschiedenis dezer weleer zoo machtige republiek merkt men bloedplekken op, en niet zelden bloed van onschuldigen.
De dolk en het vergift speelden in vroeger eeuwen eene groote rol tusschen de schitterende feesten, die er gegeven werden, en de bravo, de gehuurde moordenaar, was altijd gereed om dezen of genen, voor een handvol geld, van