Standbeeld van Conscience.
In den loop van dit jaar zal te Antwerpen op het aloude Jesuïetenplein en aan den ingang der nieuwe stadsbibliotheek, het standbeeld worden opgericht van onzen beroemden schrijver, Hendrik Conscience - voorwaar, eene welverdiende hulde aan den man, die een der geniaalste voorgangers is geweest onzer nieuwere letterkunde.
Het beeld van Conscience is het werk van een jong en talentvol beeldhouwer, den heer Joris. Volgens een hem opgegeven program, heeft hij den schrijver zittende voorgesteld, doch zittende in eene achtelooze houding, zooals Conscience inderdaad gewoon was zich neer te zetten, als hij ons, de jongeren, zijn leven en lotgevallen zoo recht geestig wist te vertellen.
De houding is eenigzins gebogen, doch het oog, klein en droomerig, is in de verte gericht. De rechterhand houdt de pen en rust op eenige bladen papier, die op den knie liggen; de linker is eenigzins geopend en schijnt eene beweging te maken, die met de vertelling, welke hij laat hooren, in harmonie is.
Het hoofd van onzen letterkundigen vriend is kenmerkend; de vlottende witte haren, de volle witte baard, het hooge voorhoofd, de oogen schier onder de overwelving verborgen, doch tot in zijn hoogen ouderdom geestig en tintelend, geven er een verheven karakter aan, dat tevens nog glimpen van geestdrift afwerpt.
Moeielijk is voorzeker de moderne kleeding voor den beeldhouwer: de heer Joris heeft er veel losheid aan gegeven, zonder daarom in verwaarloozing te vervallen, en dit juist was altijd kenmerkend bij Conscience.
Deze laatste is nooit een man naar de wereld geweest; hij was en is een eenvoudig burger gebleven in zijnen handel en wandel, in zijne vrienden, in zijne kleeding, in zijn huiselijk leven - hetgeen voorzeker eene uitzondering is bij diegenen, welke opklimmen en door eene groote populariteit omringd worden.
Het beeld wordt in brons gegoten, en zal in de maand augustus geplaatst en ingehuldigd worden.