Het overbrengen der Russische krooninsigniën naar Moskou.
De kroning van den czaar is nu voltrokken, en zonder dat de bedreiging der Nihilisten waarheid geworden is. Belangrijk is het overbrengen der kroonteekens naar Moskou, deze voor den Rus altijd heilige stad.
Het eerste bedrijf van die feesten, met eene inderdaad aziatische pracht gevierd, was het hooger gemelde overvoeren. Al die kronen werden uit de diamantzaal van het winterpaleis gehaald en aan hooge hofbeambten toevertrouwd. Deze zorgden bij de overvoering dat de menigte, in Newski-Prospect vergaderd, die onschatbare kostbaarheden gemakkelijk zien kon.
De kostbaarheden bestaan in de groote kroon des keizers, de kleine der keizerin, den scepter, den rijksbol en twee insigniën van het orde van den H. Andreas, deze grooter dan gene.
Admiraal graaf Heyden droeg de groote kroon en de geheimraad Tetoff den scepter. De keizerlijke kroon is een kunstwerk; Katharina II deed ze door den zwitserschen juwelier Jeremias Panzié, uit de kroonschatten samenstellen; zij wilde dat dit sieraad elk andere voorhanden zijnde kroon zou overtreffen.
Panzié gebruikte voor dit werk 58 groote brillanten, 4878 kleine, alsmede 54 Oostersche peerlen. De kroon bestaat uit fijn goud. De eerste keizer, welke gebruik maakte van dit sieraad, was de zoon der keizerin Katharina II, Paul I, wiens kroning in 1796 voorviel. De kroon der keizerin is in vorm aan die des keizers gelijk; zij ook is van goud en overzaaid met diamanten.
Na de aankomst der kostbaarheden te Moskou, werden zij in feestelijke optocht in het Kremlin en in de wapenkamer gebracht, waar het publiek toegelaten werd ze te bezichtigen.
Daar ook zijn tentoongesteld de diamanten insigniën der Andreas-orde, de kroon van Wladimir, Kasan, Astrakan, Siberië, Polen, Taurië, die van de czaren Ivan en Peter, de Malteserkroon van keizer Paul, enz.