[Nummer 29]
Onze gravures.
Het bolspel in het Walenland.
Dit bolspel is het geliefkoosde spel aan de kanten van Doornik. Het wordt gespeeld met drie bollen in elke partij, welke men door kleuren onderscheidt. Wie het dichtst bij het teeken, soms met een vaantje aangeduid, werpt, wint in punten. De typen, die de kunstenaar voor zijn tafereel gekozen heeft, zijn blijkbaar in de natuur opgevangen. De smid, de ontvanger, de straatjongen en anderen zijn typen, die als het ware hun adres op borst of op rug dragen.
Eene studie op de volksspelen in België zou inderdaad niet zonder aantrekkelijkheid zijn; het zou tevens veel bijdragen om het volkskarakter, in al zijne verscheidenheid, te leeren kennen. Over het algemeen zijn die volksspelen, in onze dagen, zeer humaan. Vroeger waren zij integendeel niet zelden barbaarsch. Zoo hebben strenge wetten en reglementen een einde moeten stellen aan het gansknuppelen en het bloedige hanenvechten, ofschoon wij niet begrijpen dat, als men den minderen man dit vermaak afneemt, aan den rijke en den edelman het wreede duivenschieten wordt toegelaten.
In onze dorpen vindt men weinig de beugelbaan, die zoo bloeit in Noordbrabant en van daar tot in Amerika is overgebracht, waar de beugelpartijen tusschen de brabantsche geemigreerden, met klank in de dagbladen aangekondigd worden. De beugelbaan wordt echter nog al veel in het Walenland gevonden.
het bolspel in het walenland, naar e. van gelder.
In onze streken vindt men nog zeer veel de kegelbaan, het gaai- en doelschieten, de vogelpik, de kaatsbaan, het bolspel, doch in anderen vorm als hooger is afgebeeld, de schuiftafel en Vooral de biljart. In vele gemeenten heeft zich de beschavende muziek binnengedrongen en op de zangwedstrijden en festivals hooren wij dikwijls dorpsgezelschappen, die met muziekvereenigingen in de steden kunnen wedieveren.
Over het algemeen mogen wij zeggen dat de vermaken in onze dorpen, in de laatste honderd jaren, veel van hunne woestheid hebben verloren en wij van dien kant in vooruitgang zijn, terwijl die in de steden niet zelden eene wending hebben genomen, die meer naar