Barrikaden.
De eerste en eigenlijke barrikaden werden te Parijs opgeworpen den 12 mei 1588. Binnen zes jaar zal men dus het driehonderdjarig bestaan van die oproerbatterijen kunnen vieren! Wel vroeger had het volk zich in de straten verdedigd; doch de barrikaden van 1588 waren er, die uit steenen, vaten met mest en aarde gevuld, houten voorwerpen enz. werden bijeengebracht en door schutters verdedigd waren.
De ligue, aan welker hoofd de hertog van Guise stond, wierp de eerste barrikade op, en in de verdere straatoorlogen speelden zij eene min of meer geduchte rol, niet alleen te Parijs, maar ook in andere steden van Europa.
In later tijd, in 1830, kwamen de professeurs de barricades voor den dag en leerden aan het volk hoe zij die geduchte straatbatterijen moesten opwerpen, om niet oogenblikkelijk overrompeld en vernield te worden.
Tijdens de omwenteling van 1830 kon men geen honderd stappen gaan in de straten van Parijs, of men stiet op eene barrikade. Op 31 juli had men 125.000 meters kasseien opgebroken, om 4055 barrikaden in verschillende punten der stad op te richten. Alles wat men vond, de boomen der boulevards, voer- en rijtuigen, huisraad en gereedschap, diende om barrikaden op te werpen.
Men rekende 20.000 fr. voor schade aan de lantarens alleen toegebracht. De algemeene schade aan straatkasscien en lantarens beliep 270.000 fr. In 1848 was de rol der barrikaden niet minder groot, de schade en de menschelijke offers zelfs nog grooter en in de bloedige commune overtrof de barrikaden-oorlog in nadeel al zijne voorgangers.