gehuld, en Pope, de engelsche dichter heeft ten dezen opzichte, Thomas Pitt erg gehekeld en hem zoo wat als ‘dief’ gescholden.
Verder bestaat nog de Ster van het Zuiden, die 153½ karaat weegt, in 1853 in Brazilië gevonden werd, in 1855 te Parijs in de wereldtentoonstelling schitterde en nu nog aan de kroon van Brazilië toehoort.
De Kohinoor, de berg van het licht, is de eigendom der koningin van Engeland. Bij de verovering der Shiks viel hij in de handen der Engelschen. Geslepen weegt die steen nog 103 karaat. Die bewerking had te Amsterdam plaats. In grootte, zegt het Boek der Uitvindingen komt hij den blauwen Diamant van Hope nabij. Deze weegt echter slechts 77 karaat; doch wegens zijne geheel eenige heerlijke blauwe kleur, is zijne waarde niet te berekenen.
De Keizerin Eugenie weegt 51 karaat; de Pigot, of Loterij-diamant telt 47 karaat en was vroeger in het bezit van den onderkoning van Egypte. Zijn eerste naam kreeg hij van den naam des lords, die hem mee uit Indië bracht; zijn tweede werd hem gegeven omdat zijn eigenaar hem voor 7 à 800.000 fr. in verloting bracht.
De russische kroon is eigenaar van de Poolsler, die 40 karaat weegt. De Sancy heeft het gewicht van 33 karaat en is citroengeel. Hij hoorde eens toe aan Karel-de-Stoute, die dezen schat bij zich had in den slag van Nancy, waar de vorst den dood vond. Een zwitsersch soldaat vond den steen en verkocht hem voor ongeveer 2 fr. Na rechts en links in verschillend bezit te zijn geweest, onder ander in Portugal, waar koning Antonio hem voor 200.000 frs. verkocht aan een fransch koopman, viel hij in de handen van Sancy, wiens naam hij nog draagt.
Hendrik III eichte den steen tot onderpand, toen Sancy als gezant naar Soluthurn ging. De bediende, die de kostbaarheid moest overbrengen, werd echter door roovers aangevallen en vermoord; doch hij had den tijd gehad den diamant in te slikken en dit aan zijne gezellen mee te deelen.
Sancy deed het lijk openen en vond inderdaad den steen terug. De Sancy is de eigendom geweest van de engelsche kroon, en kwam eindelijk in de handen van Lodewijk XIV.