Van alles, voor allen.
Het centraal verwarmingssysteem te new-york. - Vier nieuwe inrichtingen zijn het vooral; waardoor New-York boven alle moderne groote steden uitmunt: het spoorwegnet boven de straten en huizen, de electrische verlichting, de wijd vertakte inrichting van het telephoon-stelsel en het centraal verwarmingssysteem.
WILDE PAARDEN EN WOLVEN IN DE RUSSISCHE STEPPEN.
Dit laatste is nog slechts in wording en de stad New-York ging er niet toe over, dan nadat het in eene kleine stad van den staat New-York degelijk en voordeelig gebleken was. Binnen kort echter zullen de inwoners van New-York hunne huizen kunnen doen verwarmen op dezelfde manier als men ze in onze steden van licht uit de gasfabriek en water uit het reservoir der waterleiding voorziet.
Op dit oogenblik wordt binnen de stad een centraal verwarmingsstation in reusachtige afmetingen gebouwd. Het ketelhuis is honderd voet hoog en heeft vier verdiepingen, die elk zestien ketels bevatten. Deze vier en zestig ketels moeten gezamenlijk eene stoomkracht van 1500 paardenkracht ontwikkelen. De stoom uit die ketels vindt een uitweg in groote verticale buizen, waarlangs hij vijf horizontale hoofdbuizen bereikt, die, onder het plaveisel der straten door, in verschillende richtingen de stad doorkruisen. Twee dier buizen hebben eene middellijn van tien centimeter, twee van twaalf centimeter, en de wijdste meet vier en twintig centimeter in middellijn. Door middel eener bekleeding van vilt en asbest worden die buizen tegen de uitstraling der warmte beschermd, en langs duizenden kleine vertakkingen wordt zoowel de heete damp als het kokend water in de huizen verdeeld. De bewoners zullen zich daarvan niet alleen tot het koken hunner spijzen kunnen bedienen, maar daarmeê ook op amerikaansche manier verschillende machinerieën in beweging kunnen brengen.
Ivoren snuisterijen te zuiveren. - Ivoor of elpenbeen leent zich om zijne fijnheid en zijn glans voortreffelijk tot het vervaardigen van allerlei kleine snuisterijen, zoo dat door een merkwaardig toeval de vreeselijke slagtanden van het grootste viervoetige dier der wereld de stof leveren tot zelfs voor bijouteriën, bestemd om den hals of de ooren der dames te sieren. Bij al zijne schoone eigenschappen heeft echter het ivoor het ongerief, dat zijn vlekkeloos melkwit spoedig wordt besmeurd en zijn blanke luister weldra taant.
Toch is het zeer gemakkelijk aan ivoren snuisterijen den glans der nieuwheid terug te geven. Men neme een niet te harden tandenborstel, bestrijkt dien met een weinig zeep en vrijft de voorwerpen daarmeê af. Vervolgens wascht men ze met lauw water af en borstelt ze, wanneer zoowel de voorwerpen als de borstel een weinig gedroogd zijn, weêr zoolang, tot zij den verlangden glans terug bekomen. Door een weinig spiritus op den drogen borstel te gieten kan men dien glans aanmerkelijk verhoogen. Om het geel worden te voorkomen moeten de voorwerpen met een zacht warmen doek worden afgedroogd, waarna zij er geheel als nieuw zullen uitzien.
Middel tegen de aardappelziekte. - Het is bekend dat de aardappelziekte zich gewoonlijk aankondigt door kleine zwarte vlekjes op het loof. Zoodra die vlekjes zich vertoonen, moet men, wanneer men de aardappelen behouden wil, het loof afsnijden, waarna men zeker kan zijn dat zij voor de gevolgen der ziekte bewaard zullen blijven. Dit eenvoudige middel, door de Société centrale d'horticulture de France aan de hand gedaan, moet in alle gevallen proefhoudend zijn gebleken.
Nog iets over den eucalyptus en de rupsen. Eene vorige maal deelden wij mede dat Dr. van Hengel te Hilversum een probaat middel tegen rupsen gevonden had in eucalyptus-bladen, die aan de takken der boomen werden gehecht. Thans echter lezen wij in het Nieuws van den Dag dat zijne vreugde over het verdwijnen der rupsen slechts van korten duur was; want dat de doctor, dertien dagen na de aanwending van het middel, zijne boomen door andere rupsen geteisterd zag. Wel waren al de rupsen, die met de scherpe lucht der eucalyptus-bladen in aanraking kwamen, gestorven, maar zij waren door een jonger geslacht vervangen, dat zich in 't geheel niet liet afschrikken door de bladen, wier uitwaseming zijne voorzaten had gedood.
De oorzaak daarvan was gelegen in het feit dat alleen de lucht van den eucalyptus de dieren op een afstand houdt, en daar nu de blaadjes binnen twee à vier dagen geheel reukeloos worden, kunnen zij dus slechts betrekkelijk kort als middel tegen rupsen dienen. Had de doctor derhalve, in plaats van afgeplukte bladen, levende eucalyptus-planten gebruikt, dan zouden de vreetzuchtige insecten wel voor goed verdwenen zijn. De ondervinding van bloemisten en boomkweekers toch leert dat de planten, die in de nabijheid van eucalyptussen staan, geheel vrij blijven van luizen, rupsen en dergelijk ongedierte.
Middel tegen slekken. - Een ander lastig gedierte in den tuin zijn de slekken, die nog moeilijker te weren zijn dan de rupsen. Toch bestaat er een middel om de afzonderlijke planten in den tuin tegen hare aanvallen te beschermen. De Landb. Ct. raadt als zoodanig aan, een ring van steenkolenasch om de planten te strooien; de slekken kunnen met haar slibberig lichaam daar niet over heen kruipen. Kalk of roet, die men tot hetzelfde doel meermalen heeft aangeraden, worden door regen spoedig weggewasschen, waarna zij natuurlijk geen nut meer doen; bij steenkolenasch is dat anders. Tevens is zij een voortreffelijk middel tegen aardvlooien en andere insecten.
Engelsche tuinlieden omgeven pas gepote planten, om ze voor het bezoek van slekken te beveiligen, met eene handvol zaagsel, die de dubbele uitwerking heeft van den bodem voor uitdrogen te bewaren en het ongedierte op een afstand te houden.
Porseleinen molensteenen. - Wanneer er van porselein sprake is, denkt men onwillekeurig aan de smaakvolle en fijne producten van Sèvres, Saksen of Japan, alsof die stof tot niets anders nut was dan tot de vervaardiging van theeserviezen en bloemvaasjes. De fabrikant Buchholz te Charlottenburg weet er echter wel een ander gebruik van te maken; hij maakt er molensteenen van, die de tot heden gebruikte niet alleen in doelmatigheid, maar ook in goedkoopheid verre overtreffen. In den molen van zekeren heer Anton te Leistenow moet reeds een stel molensteelen uit poreus porselein in werking zijn, die ook aan de hoogste eischen voldoen. Het blijkt dat er sedert lang in Duitschland pogingen zijn aangewend, om dit poreuze porselein samen te stellen, welke pogingen door de directie der koninklijke porseleinfabriek te Berlijn ieverig werden gesteund.