Van alles, voor allen.
Wat eene bie al doen moet voor een beetje honig. - Een natuuronderzoeker heeft berekend, dat eene bie, om één kilogram honig te verzamelen, niet minder dan vijf millioen zes honderd duizend bloemen bezoeken moet.
Ziehier langs welken weg hij tot die conclusie is gekomen. De klaverbloemen, waarop de bieën het grootste gedeelte van haar oogst verzamelen, bevatten betrekkelijk slechts eene kleine hoeveelheid suiker, en om één gram suiker te verkrijgen heeft men minstens 7500 van die bloempjes noodig, dat is zeven en een half millioen voor een kilogram. Daar echter de honig maar 75 procent suiker bevat, kunnen de bieën voor één kilogram honig met het bovengemelde getal bloempjes volstaan, dat intusschen nog groot genoeg is. Zoo als men ziet moeten de arme diertjes dus heel veel doen voor den kost
Thee van kersenstelen. - Nu de kersen weêr in aantocht zijn, is het wellicht van belang de aandacht te vestigen op het geval dat de stelen dier vrucht in Hongarië veel gebruikt worden als een middel tegen langdurige verkoudheid en het hoesten van kleine kinderen. De stelen worden in den kersentijd opgezameld, tusschen twee bladen papier gelegd, om ze voor stof te bewaren, in de schaduw gedroogd en op eene droge plaats in eene bus of doos bewaard. Wil men ze tot het bovengenoemde geneeskundige doel gebruiken, dan wordt van de stelen eene thee getrokken, die men even als elke andere borstthee koken moet.
Zeker middel tegen muizen. - Een duitsch blad doet weêr een nieuw middel ter verdelging van muizen aan de hand. Men neme gekookte of gebakken aardappelen, die nog heet zijn, en steke daarin ter diepte van een halven centimeter een dertig à vijf en dertig lucifers, die men in den aardappel zoolang omdraait tot al de phosphorus er af gewreven is. Zijn de aardappelen koud geworden, dan trekt men de lucifers er uit, en bestrooit ze met meel of liever nog met suiker, ten einde het giftig lokaas zoo verleidelijk mogelijk te maken. Men kan er zeker van zijn dat de kleine dieven reeds in den eerstvolgenden nacht het slachtoffer hunner snoeplust worden. Twee op de bovengemelde wijze toebereide aardappelen zijn voldoende om een geheel vertrek van muizen te zuiveren. Desverkiezende kan men in plaats van aardappelen ook gekookte kastanjes gebruiken, waarvan de muizen even groote liefheb bers zijn.
Schoenen en laarzen lang te conserveeren. - Wil men van zijne laarzen en schoenen lang wil hebben, dan dient men ze door het insmeren met olie zorgvuldig te onderhouden. De ondervinding leert dat de beste olie, die men daarvoor gebruiken kan, voor de zool gekookte lijnolie en voor het bovenleer ricinus-olie is. De laarzen moeten daarmede warm ingevreven worden, waardoor zij waterdicht en bij uitstek duurzaam zullen worden.