Van alles, voor allen.
Vruchtboomen tegen vogels te beschermen. - Wat heeft men al niet uitgedacht om onze kers- en pruimeboomen voor de aanrandingen te beveiligen van de ondeugende vogeltjes, die dikwijls de brutaliteit zoo ver drijven van in de schaduw van den mosschenverschrikker zich aan de eerstelingen van onzen boomgaard te goed te doen! Maar alle tot heden aangewende schrikmiddelen hebben niet mogen baten; daarom is het aan te raden eens eene proef te nemen met het volgende nieuwe verjagingssysteem, dat ons een buitenlandsch blad aan de hand doet.
Men neemt eenige stukjes spiegelglas, bevestigt die aan eindjes koord of stroo van ongeveer eene el lengte en hangt die aan de vooruitstekende takken in den tuin of boomgaard op. Het effect zal inderdaad schilderachtig zijn, zoo zelfs dat de musschen en hare confraters uit het vrije veld er zich blind op zullen turen. Daar de stukjes glas bij elke weersgesteldheid in gestadige beweging zijn, schitteren en glinsteren zij alsof de boom geïllumineerd was. De musch vertrouwt dien glans niet en ziet het een halven dag lang op eerbiedigen afstand af, om ten slotte naar eene gelegenheid om te zien, waar zij hare snoeplust veiliger kan bevredigen. De vogels keeren den boom met zijne glinsterende pracht den rug toe om regelrecht op een naburigen hof neêr te strijken, die niet door zulke verdachte bliksemschichten verdedigd wordt.
EEN LICHTBOEI.
Boomen van rupsen te zuiveren. - Wie intusschen al te streng is met het verjagen der vogels uit zijn boomgaard, heeft veel kans dien door de rupsen vernield te zien. Maar ook hiertegen bestaat een probaat middel, indertijd door Semper Virens aan de hand gedaan. Men hecht namelijk aan de stammen der vruchtboomen eucalyptus-bladen vast, waarna men de rups spoedig zal zien verdwijnen. Doctor Van Hengel te Hilversum, wiens boomen zoodanig door rupsen geteisterd werden, dat zij geregeld in juli bladerloos waren, heeft dit jaar dien raad opgevolgd en tot zijn genoegen de degelijkheid er van ondervonden. Vijf dagen na de aanwending van het middel waren er geen rupsen meer in zijn boomgaard te zien.
Al weér een vergift. - De scheikunde brengt dagelijks zoovele nieuwe vergiften aan den dag, dat wij ten slotte niets meer zullen kunnen eten of drinken zonder gekweld te worden door de vrees voor vergiftiging. Wie had ooit gedacht dat men zich bij het drinken van een kopje thee vrijwillig den gifbeker aan de lippen zette? En toch is dit het geval, althans naar het beweren van een natuurkundige, die tot de ontdekking is gekomen, dat de melk in de thee een preparaat voortbrengt, volkomen gelijk aan leer. Onbewust krijgt dus ieder theeliefhebber dagelijks eene dosis leêr in het lijf, en wel in die mate dat iemand, die drie kopjes thee met melk per dag drinkt, in een jaar tijd genoeg leêr in zijn maag bekomt om er een paar laarzen van te laten maken. Kon men van dat leêr werkelijk tot dit doel gebruik maken, dan werd de langzame vergiftiging toch nog door één voordeel opgewogen. Nu dit echter niet mogelijk is, moeten wij ons vergenoegen met het vooruitzicht door het trouw gebruik van thee op den duur nog heel geleerd te worden.
Machines bij dag en nacht. - Een Amerikaan, wiens naam ons op het oogenblik niet te binnen wil schieten, heeft de interessante opmerking gemaakt, dat machines bij dag sneller werken dan bij nacht. Daar het nu niet aangaat te veronderstellen, dat bij voorbeeld eene locomobile even als een werkman 's nachts naar rust zou verlangen, heeft hij voor dat verschijnsel eene andere verklaring gezocht. Volgens hem is de reden, waarom machines even als menschen overdag meer lust tot werken schijnen te hebben dan des nachts, deze: bij dag wordt de zwaartekracht der aarde, die alles naar den grond aantrekt, tegengewerkt door de aantrekkingskracht der zon, en is dus minder merkbaar dan des nachts, wanneer de zon aan den tegenovergestelden kant der aarde staat en beide aantrekkingskrachten dus in dezelfde richting werken. Het onderscheid moet ongeveer 10 procent bedragen.
Petrool in papier verzonden. - Het is bekend hoe ver de Amerikanen het in de aanwending van papier of liever papierpap gebracht hebben. In den laatsten tijd maken zij van deze stof zelfs gebruik tot het vervaardigen van petroolvaten, en naar de bladen melden met uitstekend gevolg. Niet lang geleden kwam te New-York eene geheele lading petrool in papieren vaten aan, die blauw geverfd en van ijzeren reepen voorzien waren. Het hoofdvoordeel dezer vaten bestaat hierin, dat zij geen duigen en dus ook geen voegen hebben. Dien ten gevolge heeft men nooit voor lekken te vreezen, zoodat ook het gevaar van ontploffing veel geringer is. Of deze vaten zich tot het bewaren van wijnen of geestrijke dranken leenen moet intusschen nog betwijfeld worden.
Nieuwe amerikaansche uitvindingen. - Op het stuk van nieuwe uitvindingen spannen toch de Amerikanen altijd de kroon! Het is niet mogelijk al de nieuwigheden bij te houden, die de onuitputtelijke vindingrijkheid der Yankees dagelijks in het leven roept. Maar de volgende mogen wij toch zeker niet vergefen.
Dezer dagen werd octrooi gevraagd voor ‘onverliesbare haarspelden,’ zijnde spelden met magnetische punten, die in het haar gestoken van zelf aan elkander hangen en dus nooit uit het haar kunnen vallen.
Eene dame vroeg patent voor een haarspeld, die tegelijk als schaar, mantelhaak en portebouquet kan dienen.
Een ander uitvinder trad op met wandelstokken en regenschermen, voorzien van holle knoppen, waarin de een of andere verfrisschende drank kan bewaard worden, die er met een rietje uitgezogen wordt. Bij verre wandelingen kan men daarvan veel dienst hebben.
Ook voor koetspaarden is iets dergelijks uitgedacht, bestaande in een toestel, die aan den kop van het paard wordt bevestigd en met een reservoir binnen in het rijtuig in gemeenschap staat. Door middel van dien toestel kan het paard zich gedurende den rit verfrisschen, zonder dat het daartoe behoeft stil te staan.
Maken wij ten slotte nog melding van eene uitvinding, die ten doel heeft de koeien het zwaaien met den staart bij het melken te beletten. Er wordt niet bij gemeld of dit resultaat langs electrischen weg wordt verkregen.
Uit strooi vervaardigde voorwerpen te reinigen. - Strooihoeden en andere uit strooi vervaardigde artikelen als mandjes, teschjes enz. worden niet zelden, wanneer zij vuil zijn geworden, weggeworpen. Er bestaat echter eene eenvoudige methode om dergelijke voorwerpen weêr geheel te zuiveren, zoo dat zij den glans der nieuwheid terug bekomen. Men late namelijk de voorwerpen eerst in eene verdunde sodaoplossing weeken, wassche ze daarna met schoon water af en dompele ze vervolgens in een bad van overmangaanzure potasch (140 gram in 5 liter water). Onder voortdurend heen en weêr bewegen late men de voorwerpen zoolang in dit bad, tot zij eene lichtbruine kleur hebben verkregen. Spoelt men ze dan eindelijk met water en eene zeer slappe oplossing van dubbel zwaveligzure soda af, dan zal men tot loon voor zijne moeite bevinden, dat de voorwerpen, die men op het punt stond als onnut weg te werpen, zeer goed voor nieuwe kunnen doorgaan.
Aardbeziën in potten. - Het is niet algemeen bekend dat aardbeziën zich zeer goed leenen om als kamerplanten in potten geteeld te worden. In Duitschland wordt dit reeds veel gedaan, en niet zelden ziet men op de tafel onzer oostelijke naburen als tafelmiddenstuk eene prachtige aardbezieplant met de heerlijkste vruchten prijken, die bij het dessert door de dischgenooten worden afgeplukt. Om pleizier van deze cultuur te hebben, zorge men slechts voor krachtige planten, goede aarde, gewone aarden potten, zuivere lucht en de noodige vochtigheid, en men zal zijne moeite door schoone en talrijke vruchten beloond zien. Wil men reeds in februari of maart rijpe aardbeziën hebben, dan moet men ze in juli planten en voortdurend in de schaduw houden. Onder gunstige omstandigheden groeien zij snel op, waarna men ze later in broeikassen kan trekken, hetgeen zeer gemakkelijk gaat. De dankbaarste soort voor deze manier van cultuur is de zoogenaamde Virginische aardbezie.
Een nadeel van het electrisch licht. - Men hoort onophoudelijk over de voordeelen van het electrisch licht roemen; maar even als alle goede dingen heeft het toch ook zijne kwade zijde. Het is namelijk gebleken dat in de wereld van schijnschoon en blanketsel, waar niets echt is dan de onzedelijkheid, in schouwburg- en balzalen het electrisch licht het inconveniënt oplevert van de verschillende laagjes blanketsel op de aangezichten der dames in hunne verschillende kleuren te doen uitkomen. Die lastige eigenschap moet het electrisch licht in de fijne wereld niet zeer bemind maken.