Onze gravures.
Het kasteel Miramare.
Op ongeveer vier kilometers van Triëst verheft zich, te midden van rotsblokken, door de zee bespoeld, fier en stout het kasteel Miramare, met zijne kanteelen en torentjes, die het een bevallig en tevens krijgshaftig voorkomen geven.
Dit gebouw heeft zijn oorsprong te danken aan den ongelukkigen vorst Maximiliaan van Oostenrijk, die later als keizer van Mexico den dood ontving van hetzelfde volk, dat hem eenmaal eene kroon had aangeboden. In het jaar 1861, toen hij van een zijner lange reizen terug keerde, bracht de schilderachtige woestheid dezer kust, in welker gezicht hij bijna schipbreuk geleden had, hem op het denkbeeld op deze kale rots een kasteel te bouwen.
Het kasteel Miramare is een der meest romantische vorstenverblijven van het vasteland. Aan een der gevels is eene loggia van ranke kolommetjes aangebracht, vanwaar men, naar gelang het oog zich wendt, hetzij het frissche groen der parken, hetzij de Alpen, die den horizon begrenzen, hetzij de onmetelijke watervlakte der Adriatische zee overziet.
Aartshertog Maximiliaan, die groot-admiraal was van de Oostenrijksche vloot, had eene groote voorliefde voor den zeedienst, en dit verklaart waarom hij juist deze wilde en stormachtige kust uitkoos, om er zijn lustverblijf te bouwen. De bijzondere vertrekken, die hij er bewoonde, zijn geheel als het kabinet van een admiraal ingericht, en de zalen zijn behangen met hemelsblauw damast, versierd met teekeningen, die ankers voorstellen.
De aartshertog heeft dit geliefkoosd verblijf met eene menigte zeldzaamheden uit alle oorden der wereld opgevuld. Een oostenrijksch schip, dat eene reis om de wereld gemaakt heeft, heeft te Miramare alles aangebracht, wat er merkwaardigs in de vijf werelddeelen te vinden was, en zoowel de bijzondere vertrekken, als de receptiezalen en bibliotheken, zijn met kunstschatten en merkwaardigheden van allerlei aard versierd.
De naam Miramare is spaansch en geeft te kennen dat het kasteel op de zee uitziet. Toen Maximiliaan aan het verrukkelijk lustoord dien spaanschen naam gaf, vermoedde hij zeker niet dat eerlang een volk van spaanschen oorsprong en spaansche taal hem in dat zelfde kasteel eene keizerskroon zou aanbieden. En de ongelukkige prins, door den bedrieglijken glans van een hersenschimmig keizerrijk verblind, verwisselde het rustig en genoeglijk verblijf te Miramare voor de bittere teleurstellingen en den gewelddadigen dood te Queretaro.
Het kasteel Miramare behoort tegenwoordig aan den keizer van Oostenrijk, die het ter beschikking gesteld heeft van zijn zoon Rudolf, welke het thans met zijne jeugdige gemalin prinses Stéphanie bewoont.