zou volden dat zijne kinderen onecht zouden zijn.
De koningin-weduwe, Elisabeth, was met hare vijf dochters en haar nog overgebleven zoon naar de vrijplaats van Westminster gevlucht, waar zij in angst en vreeze haar lot arwachtte. Maar ook daar zocht haar Richards geweldenarij op, om haar haren jongsten zoon te ontrukken. De geschiedschrijver More heeft tot in de minste bijzonderheden de ontvoering van dit koninklijk kind meêgedeeld, naar aanleiding waarvan de schilderij is ontworpen, waarvan wij eene gravure geven.
HANS HOFHAIMER MET ZIJN ORGEL IN DEN TRIOMFTOCHT VAN MAXIMILIAAN I, NAAR ALBRECHT DURER.
Omringd door hare vijf dochters en haar negenjarigen zoon, bevond Elisabeth zich in hare schuilplaats toen de handlangers van Richard binnen traden. Een hunner deelde haar meê, dat de raadsvergadering van rijksgrooten hem gezonden had om den negenjarigen knaap bij zijn broeder in den Tower te brengen. Elisabeth weigerde en beriep zich op de vrijplaats, waar zij zich bevond; maar daarmeê ontwapende zij hare vijanden niet. De uitvoerder der bevelen van Richard gaf haar te kennen dat de raad niets van vrijplaatsen wilde weten en zeer zeker onmiddellijk gewapenden zou gezonden hebben om het bevel uit te voeren, indien de geestelijkheid het niet verhinderd had. Hij voegde er bij, dat zij alle kwaads had te wachten als zij niet vrijwillig toestond wat men van haar vorderde.
Voor zulke redenen zwichtte de koningin en gaf haar zoon over in de handen zijner vijanden.
Wij zullen hier niet uitweiden over de ijzingwekkende middelen, door Richard aangewend om de kroon te bemachtigen, maar er slechts bijvoegen, dat de beide prinsen op zijn bevel in hun bed geworgd werden en dat de hun trouw gebleven edelen die gehechtheid met hun bloed moesten betalen. Richard ruimde later nog zijne gemalin uit den weg om een huwelijk met de oudste zuster der vermoorde prinsen mogelijk te maken, welk schandelijk huwelijk echter niet tot stand kwam. Hij sneuvelde in den slag van Boswort tegen zijn eigen onderdanen, die Hendrik Tudor, graaf van Richmond, die het naaste bij den troon stond, tot hun koning hadden uitgeroepen, om van een monster ontslagen te worden, zoo als er gelukkig weinig in de geschiedenis worden aangetroffen.