De aalmoes. - het gebed.
De Aalmoes en Het Gebed, aldus heeft de belgische schilder François Dumont twee kunstgewrochten getiteld, die ons in den geest terugvoeren naar de middeleeuwen met hun vurig geloof, waarvan wij de gedenkstukken nog bewonderen in onze trotsche kathedralen. In beiden treden een tweetal vrouwenfiguren op den voorgrond in de uitoefening van een der verhevenste godsdienstplichten. Met nauwkeurige kennis van dien ‘gouden tijd’ heeft de schilder zijne beelden getooid in die rijke en kostbare, maar bovenal zedige kleedij, welke een der kenmerken van dien tijd is, en dat hij ook in zijn geest is doorgedrongen bewijst de keuze der onderwerpen.
Hij voert ons naar de stad Brugge met zijne kostbare kathedraal. Voor het hoogaltaar staan twee meisjes, in het gebed verzonken. Op haar gelaat ligt het geloof, in hare houding leest men het vertrouwen en de hoop, dat haar gebed zal verhoord worden. De tweede schilderij verplaatst ons achter in de kerk aan het offerblok, waarin twee andere vrouwen hare gaven leggen, en indien men ons de vraag stelde te beslissen in welke figuur de schilder het best geslaagd is, door gelaat en houding weêr te geven wat binnen in die harten gevoeld wordt, zouden we aarzelen uitspraak te doen.
De twee schilderijen behooren dan ook bij elkander, zij maken een geheel uit. Het was daarom een gelukkig denkbeeld van den heer Bogaerts om ze beiden als pendanten door de naar hem genoemde ‘Peinture’ weêr te geven, en wij zeggen niet te veel als wij ze onder de schoonste rangschikken, welke door deze bewerking zijn gereproduceerd. Even als bij vroegere schilderijen zijn het de schilders, die de reproductie hunner schilderijen door de Peinture-Bogaerts voor hun eigen werk houden, wel een bewijs dat deze merkwaardige uitvinding voortdurend volmaakter wordt. Wij vernemen dat van deze uitvinding eene tweede serie gereed is, bevattende schilderijen van veel grooter omvang, welke binnenkort overal zullen ten toon gesteld worden, en waaronder de schilderijen van Dumont zeer zeker de aandacht zullen trekken.