gesteld, waaraan hij met zijn speeksel de noodige vastheid geeft; de kolibri eindelijk is een volleerd wever, wier nestje, hoe klein ook, geheel open is, doch waar het den grootsten roofvogel niet vreest. Het kleine ding heeft door zijne verbazende vlugheid en de scherpte van zijnen bek menigen valk den dood toegebracht, en zoo ooit het stopwoord klein maar dapper waarheid is geweest kan men het gerust op de kolibri toepassen.
Het nest van den troepiaal, die in leefwijze veel overeenkomt met de europeesche spreeuw, gelijkt sprekend op eene beurs, welke aan een tak hangt. Het moet een aardig gezicht zijn dertig tot veertig van zulke zakken aan een boom te zien wiegelen. Een vogel, die tot dezelfde soort behoort, weeft zijn beursnestje zoo kunstig in elkaar, dat eene oude dame eens ernstig aan een bekend geleerde vroeg: of het niet mogelijk zou zijn die vogels kousen te leeren breien.
De amerikaansche baltimorevogel is, in de buurt waar hij woont, de schrik der huismoeders, dewijl hij zich niet ontziet hunne wasch te bestelen, om zijn nest te bouwen. Alles wat maar eenigszins bruikbaar is neemt de vogel meê. Strengen garen en zijde, koord, linnen, dat hij tot reepels scheurt, alles kan hij gebruiken, en het product dat hij daarvan maakt kan het best vergeleken worden bij hoedenvilt of een soort van grof laken.
Een zuid-amerikaansche collega van dezen beurzenbreier hangt zijn nest eveneens aan een tak, doch hecht het ook van onderen vast aan den stam. Geheel zijn nest bestaat uit eene reeks nestjes, waarvan alleen het bovenste door de vogelfamilie bewoont wordt terwijl zij zeer genadig toestaan dat in de andere nesten geheele muizenfamiliën hun verblijf houden.
Onze karekiet hangt zijn uit biezen gevlochten nestje aan enkele rietstengels, langs welke geheel het nest kan op- en neêrschuiven, zoo dat men wel eens gemeend heeft dat het nest met den waterstand op- en neêrging. De russische buidelmees is wellicht de volmaaktste viltwerker in de dierenwereld. Als grondstof gebruikt hij het donzige pluis van wilgen en populieren, waarbij hij grasspieren voegt; daaruit weet hij zulk een sterk vilt samen te stellen dat de boeren in Zuid-Rusland deze nesten opzoeken om er pantoffels van te maken.
De in de heete luchtstreken levende wevervogel, van wiens wonderlijk nest we hierachter eene afbeelding geven, verdient nog onze aandacht. Het is een zak, die eene buis tot ingang heeft, welke echter zoo kunstig is gevlochten dat zijn werk vergeleken kan worden met het bekende sierlijke oostindische mat- en vlechtwerk.
Ten slotte mogen we niet vergeten stil te staan bij een vogel, door Vaillant, die hem op zijne reizen door zuidelijk Afrika het eerst ontdekte, de republikein genoemd. Hij ontleent dien naam aan zijn instinct om gemeenschappelijk met anderen tot een enkel groot doel saam te werken, namelijk: het vormen van een maatschappij, waarin echter ieder op zijn eigen handje leeft, en waar allen in de gemeenschappelijke woning een eigen kamer hebben. Het best laat zich het nest van de republikeinen vergelijken bij een groot hotel, waar elk zijn eigen hotelier, zijn eigen kellner en zijn eigen keukenmeid is.
Dit republikeinsch vogelhotel bevindt zich rondom een boomstam. Het schijnt een reusachtige paddenstoel of wel het dak van eene hut of tent, of wat niet minder juist is, eene zeer groote paraplu. Het dak of hoe men het ook noemen wil, bestaat uit gras, dat echter geen water doorlaat en onder dat dak worden de nestjes naast elkaar gebouwd. Door de gedurige vergrooting komt er eens een oogenblik dat de takken het gevaarte niet meer dragen kunnen en het nest in elkaar valt. Eer het echter zoover komt kan het dak 10 of 12 meters in omvang hebben, waaronder wel eens ruim drie honderd vogelenparen verblijf houden.
Om deze schets van de mandenmakers en wevers uit de dierenwereld volledig te doen zijn, behoorden wij hier nog te spreken over sommige visschen en vooral over de insecten, die het in deze kunsten zeer ver gebracht hebben. Dewijl echter hunne verrichtingen te merkwaardig zijn om er maar even over heen te loopen, zullen we er in een volgend artikel op terug komen, waar wij van zelf meer ruimte hebben om deze kleine kunstenaars in hun werk gaê te slaan.