Monseigneur Michael Felix Korum.
Het was een heugelijke gebeurtenis voor de Katholieken in het bisdom van Trier toen zij op den 22en september 1881 den bisschoppelijken zetel, die onder den invloed van den Culturkampf sedert vijf jaren had ledig gestaan, vervuld zagen door Z.D.H. Dr. Michael Felix Korum, uit wiens leven wij de volgende bijzonderheden kunnen mededeelen.
Mgr. Korum werd den 2en november 1840 te Wiecherschweier uit eenvoudige ouders geboren. Zij hadden, weinig bemiddeld als zij waren, het kind die opleiding niet kunnen geven, overeenkomstig zijne hooge roeping; maar zij gaven hem eene opvoeding waarbij het zaad van godsdienst en deugd in het jeugdig hart kon ontkiemen en welig opschieten.
In het jaar 1864 hield een jong theologant aan een geopend graf eene lijkrede. Het was Michael Felix Korum. Hij riep een gevoelvol woord van dank en laatst vaarwel toe aan zijn weldoener, die hem in de gelegenheid had gesteld zijne eerste opleiding in den geestelijken stand te genieten. Pastoor Eck had den knaap tot zich genomen en hem zijn eerste studën laten voltooien in het gymnasium te Kolmar, waarheen zich toen ook de familie van den jeugdigen student begaf.
De schitterende manier waarop hij hier zijne studiën in 1860 ten einde bracht, was hem eene aanbeveling om die kosteloos in het Jesuïetencollege te Inspruck voort te zetten en te voltooien, zoodat hij den 22en december 1865 in het seminarie te Straatsburg tot priester werd gewijd.
Zijn bisschop benoemde hem onmiddellijk tot professor in de philosophie aan gemeld seminarie, en toen het seminarie naar Zillesheim werd verlegd, bleef Dr. Korum ook daar de philosophie aan het klein seminarie doceeren en werd te gelijker tijd benoemd tot professor in de dogmatiek en exegese aan het groot seminarie.
Toen in 1872 de Jesuïetenorde uit de duitsche rijkslanden werd verdreven, werd Dr. Korum aan de domkerk te Straatsburg geplaatst. Had hij de orde gedurende zeven jaren door zijn onderwijs schitterende diensten bewezen, thans zou het blijken wat Dr. Korum onder Gods zegen als zielzorger vermocht. Naar zijne predikatiën stroomden rijk en arm en zelfs andersdenkenden zag men in menigte in de domkerk te Straatsburg als Dr. Korum het woord voerde. Zijn arbeid in den biechtstoel werd van dag tot dag omvangrijker en onder zijne leiding werden verschillende congregaties en vereenigingen opgericht, de eerste om de jeugd aan godsdienst en Kerk nauwer te verbinden, de tweede om den nood der armen te lenigen.
Binnen korten tijd was de priester door allen gekend, geëerd en bemind, en werd den 30en october 1880 bij het overlijden van den ZEerw. pater Spitz, pastoor der domkerk, in diens plaats tot herder der parochie benoemd.
Hoe waardig Dr. Korum zijn waardigen voorganger heeft opgevolgd, wordt duidelijk bewezen door de algemeene verslagenheid, welke onder zijne kinderen heerschte toen hun zielenherder door onzen H. Vader werd benoemd tot bisschop te Trier.
Tweemaal was Dr. Korum reeds tot ae bisschoppelijke waardigheid geroepen, en tweemaal had hij zich ootmoedig aan die verheffing onttrokken; maar ten slotte heeft hij aan den nadrukkelijken wil des Heiligen Vaders geen weêrstand meer mogen bieden en werd den 14en augustus in de kerk Trinità dei Monti door Z. Em. den kardinaal-vicaris Monacco-la-Valetta tot bisschop gewijd.
Met gejubel heeft de katholieke bevolking haren bisschop ontvangen, en met vreugde, met geloof en vertrouwen gedachten zij de schoone, merkwaardige woorden, die de herder bij zijne intrede sprak: ‘Van nu af aan behoor ik geheel aan het bisdom van Trier. Het is de bruid, die de Heer mij heeft toegezegd, ik schenk haar mijn trouw, mijne liefde, mijn hart. Gelijk een bruidegom, volgens het gebod des Heeren, zijne bruid moet liefhebben, zoo zal ik mij verbonden gevoelen aan dit diocees.’ Met hoop en vertrouwen zagen 203 parochiën, in dit bisdom, van hun priesters beroofd, de maatregelen te gemoet, welke de herder zou nemen tot herstel van zoovele wonden, door de kerkvervolging geslagen.
Moge Z.D.H. Dr. Michael Felix Korum onder Gods zegen en de bescherming van den Heiligen Apostolischen Stoel, in zijne edele pogingen slagen, om die parochiën volgens zijne belofte hulp en troost te bieden.