De inzameling der terpentijn.
De terpentijn is eene harsachtige zelfstandigheid, die van zelf of door middel van insnijdingen uit verscheidene boomen vloeit, welke tot de familie der terebinthaceën en kegeldragenden behooren, met name uit de dennen, masten, cipressen en lorkeboomen. Er komen in den handel verscheidene terpentijnsoorten voor, waarvan die van Chios, die van Venetië, die van Straatsburg en de gewone terpentijn, uit den woud- en zeemast verkregen, de voornaamste zijn.
Op verschillende wijzen wordt de terpentijn verkregen. In sommige landen en met name in den Elzas geschiedt dit door met een snijdend werktuig zekere knobbels te openen, welke zich in de lente en den herfst in de schors der dennen ontwikkelen en die de terpentijn bevatten. De arbeiders, die hiermeê belast zijn, klimmen in de boomen en vangen de terpentijn op in een hoornvormig werktuig, dat hun tevens dient om de insnijdingen te maken.
In Frankrijk en vooral in de departementen Dordogne en Landes verkrijgt men de terpentijn door aan den voet van elken boom eene vrij breede reep schors weg te nemen en vervolgens eene insnijding te maken, waaruit dan de terpentijn vloeit. Die bewerking herhaalt men op de andere deelen van den boom bij regelmatige tusschenpoozen, zoolang de boom terpentijn levert, dat wil zeggen gedurende omstreeks zestig jaren. De aldus uitvloeiende terpentijn wordt aan den voet van den boom in het een of ander vat of soms in een daartoe gegraven kuil opgevangen; daarna wordt zij aan verscheidene bewerkingen onderworpen, die ten doel hebben hare verschillende bestanddeelen te scheiden.
De terpentijn wordt tot verschillende doeleinden gebruikt, onder andere in de geneeskunde, waar zij voor een aantal ziekten wordt voorgeschreven, terwijl zij tevens bij de vervaardiging van verscheidene vernissen dienst doet. Ook wordt zij gebruikt om plekken uit zijden stoffen te verwijderen, maar in dit geval moet de stof onmiddellijk met eene natte spons met witte zeep afgewasschen worden, wil men niet dat de terpentijn zelf plekken achterlaat.