Onze gravures.
De vrede in gevaar.
Er is onderscheid tusschen dierenschilders en dierenschilders. Daar zijn er, die zich tot het eenvoudig weêrgeven der natuur bepalen, terwijl anderen de kunst verstaan om door middel van toneeltjes uit de dierenwereld ook eene wijsgeerige gedachte uit te drukken. Tot deze laatsten behoort behalve Landseer, van wiens talent wij reeds meermalen proeven gaven, ook de schilder Peter Moran, aan wien wij het lief tafereeltje van bladz. 20 hebben te danken.
Dat tafereeltje betreft zoowel de menschheid als de redelooze schepping. Het verhaalt eene geheele geschiedenis. Klaarblijkelijk is er vrede, ernstige, duurzame vrede geweest tusschen den flinken Newfoundlander, den ruingen smoushond en de keukenkat. Maar het schaaltje soep op den vloer, eenmaal in het onbetwist bezit der kat (noem ze bij voorbeeld Tunis), wordt haar betwist door den smous (Frankrijk) en de groote Newfoundlander (het voor zijn evenwicht beduchte Europa) ziet rustig toe, vooralsnog niet besloten zich in den strijd te mengen en onzeker wat hij in het belang van de verschillende partijen doen zal.
De schoone voorstelling kan er slechts door winnen dat er zulk eene gelukkig uitgedrukte gedachte aan ten grondslag ligt.