Electrisch licht op stoombooten. - Wij zegden de vorige maal dat de toepassing der electriciteit op elk gebied meer en meer toeneemt; ziehier een nieuw bewijs daarvoor. Op meer dan 60 stoombooten, die de Mississippi in hare zijtakken bevaren, is volgens de Cincinnati Commercial het electrisch licht reeds ingevoerd, hetgeen de gevaren, welke de reis op dergelijke druk bevaren stroomen oplevert, zeer vermindert. Op aanzienlijken afstand toch kan thans het vaarwater verlicht worden en het laden bij nacht behoeft niet meer bij het licht der kolossale, gevaarlijke pekfakkels te geschieden. Ook de kajuiten zullen van electrische lampen voorzien worden.
PLATTEGROND VAN HET PANORAMA VAN KOLONEL LANGLOIS.
Vruchtboomen op tafel. - In den laatsten tijd begint men zich in Engeland en Frankrijk veel toe te leggen op het kweeken van vruchtboomen in bakken of tobben, en wel voornamelijk met het doel, schoone kleine vruchtboompkens op tafel te kunnen brengen, waar zij voorzeker een beter figuur maken dan een zilveren pièce de milieu. Iedere gast kan dan eigenhandig het fruit plukken, waarin hij smaak gevoelt. Dit resultaat wordt voornamelijk door het afsnijden van den hoofdwortel verkregen.
Behandeling van zieke potplanten. - Zieke potplanten kunnen, volgens een duitsch tijdschrift, in de meeste gevallen op gemakkelijke manier volslagen genezen worden, wanneer men ze een keer met warm water (van 45° tot 50° R.) doordringend begiet, zoo dat het water er overvloedig van onderen uitstroomt. De gewone oorzaak van het ziek worden der planten is het verzuren der aarde, waardoor de wortelen eerst aangetast worden en dan sterven. Door het begieten met warm water wordt het anders gebruikelijke verplanten onnoodig gemaakt. Gewoonlijk komen de planten weêr spoedig bij; somtijds echter wordt eene herhaling van het begieten gevraagd. Later moet de aarde aan de oppervlakte goed los gemaakt worden. Zijn er wormen in de potten, die door het knagen aan de fijne worteltjes de ziekte veroorzaakt hebben, dan worden zij door de begieting met warm water stellig gedood; gewoonlijk vertoonen zij zich aanstonds aan de oppervlakte.
HET PANORAMAGEBOUW AAN DEN BEZUIDENHOUTSCHEN WEG TE 'S-GRAVENHAGE.
Kool en spruiten. - In een ander duitsch blad lezen wij een eenvoudig middel om het sluiten der koolen te bevorderen. Daartoe hoeft men slechts wat zout te strooien op de blaêren van die koolen, welke in het sluiten achteruit blijven. - Om goede spruiten te telen, moet men intijds (in september) de plant het hart uitsnijden, waardoor het vormen der zijspruiten aan den stam zeer bevorderd wordt. Het zaad van planten, waarin men het hart heeft laten zitten, levert weinig gesloten spruiten.
Het koken van groenten. - Van groenten gesproken, - om deze smakelijk te bereiden, dient men bij het koken verschillende voorzorgen in acht te nemen. Het koken van groenten heeft hetzelfde doel als het koken van vleesch: het moet ze eetbaar en smakelijk maken, zonder ze hunnen geur te doen verliezen. Even als bij het vleesch moet men ook bij de groenten zorgen, dat er geen voedende deelen in het water overgaan, en trachten die zooveel mogelijk in het celweefsel besloten te houden. Daarom is het goed, het water, waarin men de groenten koken wil, aanstonds van het noodige zout te voorzien, opdat het de planten niet van de zoutdeelen beroove, die de voedende bestanddeelen daarvan uitmaken. Alle groene groenten zette men in kokend water op, daar koud of lauw water niet voldoende in versche planten dringt en de gevorderde verandering der planten slechts door kokend water kan geschieden. Alle planten bevatten namelijk eene zekere gom of plantenlijm, die haar de geglansde oppervlakte geeft, en zich in koud water moeielijk oplost. Slechts door een hoogen warmtegraad en voornamelijk door den heeten waterdamp kan die oplossing plaats hebben.
Aardappelen daarentegen moeten in koud water te vuur worden gezet, daar slechts koud water hier in de plantencellen kan dringen, om de daarin besloten meelbolletjes op te lossen, hetgeen bij kokend water door het zich vormende eiwit belet wordt.
Hard en zacht water. - Bij deze huishoudelijke opmerking sluiten zich gevoeglijk de volgende bijzonderheden aan omtrent het gebruik van hard of welwater en zacht of regenwater, daar ook dit verschil bij het bereiden van spijzen van belang is. Dr. Tidy is na lange onderzoekingen en proeven tot de volgende conclusies gekomen:
1° Hard water verdient bij het bereiden van spijzen de voorkeur wegens zijn kalkgehalte.
2° Thee, met hard water gezet, zal beter, hoewel minder donker zijn, dan wanneer men zacht water gebruikt had; want zacht water werkt oplossend op de bittere en aromatische bestanddeelen.
3° Hard water verslaat den dorst beter dan zacht water.
4° Het werkt niet, zoo als zacht water, oplossend op lood en organische stoffen.
5° Het is doorgaans helderder van kleur, van daar dat bijv. in Manchester, waar men bijna uitsluitend zacht water heeft, in de logementen het water in donkerkleurige flesschen gepresenteerd wordt.
Voor het wasschen en schoonmaken geeft Dr. Tidy echter aan zacht water de voorkeur en wel omdat het minder zeep eischt, daar de kalkdeelen van hard water de werking der zeep gedeeltelijk beletten. Ten slotte wenscht hij allen residentiesteden hard, en allen fabrieksteden zacht water toe.