[Nummer 51]
Eene brug over de Rio Napo in Zuid-Amerika.
Toen de Europeanen den eersten voet in de Nieuwe Wereld zetten, vonden zij daar een menschenras, dat volgens de opgaven der eerste reisbeschrijvers, niet veel hooger in beschaving stond dan de groote kudden bisons, waarop zij jaagden en met wier vleesch zij zich voedden. Oppervlakkig spraken zij waarheid, ten minste als men de beschaving der Spanjaarden tot maatstaf neemt, die eene geheele wereld voor zich zagen liggen, weIke bijna zonder slag of stoot in hunne handen zou vallen. En toch, naar mate de Europeanen de roode menschen beter leerden kennen, naar mate zij hen meer gingen beoordeelen naar de hulpbronnen, weIke hun ten dienste stonden, naar die zelfde mate werd ook die eerste Uitspraak verzacht, tot dat men ten laatste lofredenen kon lezen op het vernuft van dezelfde mannen, die eerst met hun jachtwild waren vergeleken.
Dit kon ook overigens niet anders. Alle wereldreizigers zijn het hieromtrent eens, dat hoe minder hulpbronnen de mensch heeft om zich alle gemakken des levens aan te schaffen, hoe meer hij zijhe hersens zal plagen om zijn weg door het leven te vergemakkelijken en de hinderpalen te boven te komen, die hij op zijn weg ontmoet.
eene brug over de rio napo in zuld-amerika.
De brug over de Rio Napo, eene zijrivier der Amazonen-rivier, in Zuid-Amerika, waarvan wij hier eene gravure geven, bewijst dit weêr overtuigend. De Indianen, die hare oevers bewonen, hebben wellicht nooit van bruggenbouw gehoord, en toch hebben zij het op hunne manier mogelijk gemaakt om over de rivier te geraken.
Een naar de eischen der wetenschap gevormd ingenieur haalt wellicht de schouders op voor de waarlijk naïeve manier; waarop de Indiaan hier te werk is gegaan, doch het zou de vraag zijn of hij het den Indiaan in handigheid zou afwinnen, als hij met dezelfde hulpmiddelen voor hetzelfde kunststuk werd gesteld.
En een kunststuk is de eenvoudige brug, WeIke het indiaansen vernuft over de rivier heeft geslagen. De snelheid van den stroom maakt een