[Nummer 47]
Monseigneur de Ségur.
Den 9den juni ontviel aan het katholieke Frankrijk een zijner edelste zonen, aan de Kerk een harer heiligste en ieverigste dienaren door het afsterven van den beroemden prelaat, Monseigneur De Ségur. Niemand onzer lezers die onbekend is met de beminnelijke persoonlijkheid van dien grooten man, uit wiens geloovige en fijne pen zoo vele kleine geschriften gevloeid zijn, waarin helderheid van voorstelling en klemmende redeneerkracht met echt kristelijke zalving en eenvoud gepaard gaan. Wij twijfelen dan ook niet, of onze lezers zullen eveneens het verlies van dien waarlijk apostolischen priester betreurd hebben en het op hoogen prijs stellen, dat wij in ons geïllustreerd tijdschrift zijne eervolle nagedachtenis vieren, door aan het hoofd van dit nommer zijne innemende beeltenis te plaatsen en die van eene korte levensbeschrijving te doen vergezeld gaan.
monseigneur de ségur.
Monseigneur De Ségur had bij zijn godvruchtig sterven den leeftijd van 61 jaren bereikt. Afstammeling van het beroemde geslacht der Ségurs en d'Aguesseaux, dat zoo vele groote en vermaarde mannen aan Frankrijk schonk, was hij ten volle zulk eene hooge geboorte waardig en heeft hij den roem zijner voorvaderen op de eervolste manier gehandhaafd. Reeds vroegtijdig werd Louis-Gaston, dus was zijn voornaam, aan de fransche ambassade te Rome verbonden, ten einde aldaar zijn politieke loopbaan te beginnen. God echter, die den jeugdigen diplomaat tot een geheel anderen, tot een veel verhevener werkkring had geroepen, ontvlamde diens hart in de H. Stad der apostelen door eene heilige liefde voor de Kerk. Graaf De Ségur, getrouw aan de stem, die in hem sprak, verliet Rome en zijne ambtsbetrekking, keerde naar Frankrijk terug en begaf zich naar het seminarie van St.-Sulpice te Parijs, om zich aldaar door eene voorbeeldige levenswijze en grondige studie tot het priesterschap voor te bereiden.
In 1847 tot priester gewijd, werd hij uithoofde zijner uitstekende hoedanigheden door Z.H. Pius IX, zaliger gedachtenis, naar Rome ontboden, waar hem een dubbele eer te beurt viel door zijne aanstelling tot auditeur der Rota en door zijne benoeming tot huisprelaat van Zijne Heiligheid. Eenige jaren verliepen, waarin die volieverige priester, thans Monseigneur De Ségur, de gewichtigste diensten aan de Kerk bewees, die oorzaak waren van zijne reeds door den Paus bepaalde verheffing tot bisschop van een der fransche diocesen.
Eene verschrikkelijke beproeving bezocht Mgr. De Ségur, kort nadat hij in zijn vaderland was teruggekeerd, eene beproeving te harder, daar zij hem gedurende geheel zijn volgend leven bijbleef en een beletsel stelde aan de uitvoering van het pauselijk besluit. - Mgr. De Ségur zou nimmer tot bisschop gewijd worden, Het was namelijk op den len mei 1853, dat Mgr. De Ségur plotseling het linkeroog verloor, en toen in het volgend jaar ook het rechteroog was aangestoken, duurde het maar korten tijd, of ook het gebruik van dat oog moest hij missen, zoo dat hij op den 2en september 1854 met volkomen blindheid geslagen was. Deze zware slag. maakte den edelen prelaat in geenendeele moedeloos; integendeel, met de hem eigen opgeruimdheid sprak Mgr. De Ségur tot zijne omgeving de volgende merkwaardige woorden, in het vervolg van zijn leven zoo volkomen door hem bewaarheid: ‘Nu ben ik zeker, dat ik geen oogenblik meer verliezen zal.’En inderdaad, hij verloor geen enkel oogenblik meer, hij, die alleen voor God en de armen wilde leven, wijdde zich van dien stond af met waarlijk apostolischen iever geheel aan God en het heil der zielen.
Tot kanunnik der hoogste orde van St.-Denis benoemd, vestigde Mgr. de Ségur zich metterwoon binnen Parijs; in de rue du Bac was zijn paleis gelegen, waarbinnen de hoogste eenvoud heerschte; want als een waar zoon van den H. Franciscus, van wiens derde orde hij een lidmaat was, trachtte hij de armoede van dien grooten heilige zoo veel mogelijk na te volgen, door zijne groote rijkdommen tot het geluk en welzijn van armen en ongelukkigen, tot het stichten en instandhouden van liefdadige instellingen te besteden.
Ook van een anderen heilige stond Mgr. De Ségur steeds het beeld voor den geest, van den H. Franciscus van Sales, wiens zieleniever hij het voorbeeld ter navolging had gekozen en naar wiens naam hij zijne voorname stichting genoemd heeft, die ten doel heeft scholen voor de armen op te richten, goede boeken te verspreiden en op duizenderlei manieren nuttig te zijn voor het volk. Verbazend is de arbeid geweest, dien deze geleerde en godvruchtige priester sedert zijne blindheid heeft verricht, verbazend zoowel om zijn om vang als om zijn vruchtbaarheid. Onophoudelijk werkzaam voor de jeugd en de armen, die hem als een vader vereerden, was hij dagelijks voor een ieder te raadplegen, rustte op hem de zorg voor honderden parijsche gezinnen, regelde en bestuurde hij talrijke vereenigingen van werklieden, hoorde hij iederen dag een menigte zondaren de biecht, ongerekend de vele geestelijke afzonderingen, die hij jaarlijks in verschillende seminariën leidde, terwijl hij na en bij die vermoeiende werkzaamheden nog tijd wist uit te winnen tot het schrijven van de vele degelijke geschriften, waarvan wij boven gewaagden en die ook in ons vaderland den naam van Mgr. De Ségur onsterfelijk hebben gemaakt.
Zoo iemand, dan voorzeker was het Mgr. De Ségur, die door alle katholieken van Frankrijk