Goede tijding.
Wanneer men zich, na eene lange wandeling door het zonnige veid, in eene gezellige dorpsherberg aan een frisschen dronk kan verkwikken, is dat voorzeker eene aangename verrassing, te meer als men daarenboven, in het een of ander dagblad lezende, nog een goede tijding verneemt.
In eene dergelijke benijdenswaardige positie bevindt zich het boerke onzer gravure, en het is derhalve hoogst natuurlijk dat hij de kasteleines deelgenoote maakt van zijne vroolijke stemming. Deze schijnt niet recht te begrijpen, waarom het bericht in kwestie den gast zoo bijzonder welkom is; want niettegenstaande de boer het haar met klaarblijkelijke zelfvoldoening uiteen zet, drukt haar gelaat zekere ongeloovige verwondering uit, en schijnt zij eer geneigd zich met het schenk blaadje te verwijderen, dan zich nog langer met den gast op te houden.
Dit levendig toneeltje van den bekenden belgischen schilder Théod. Gérard, die op den laatsten brusselschen Salon den eersten prijs behaalde, verdiende voorzeker eene verspreiding op ruimere schaal, en de heer Bogaerts heeft het dan ook eene reproductie door middel van zijn bekend en verdienstelijk procédé waardig gekeurd. Wij hebben die reproductie gezien en kunnen volmondig verklaren, dat ze uitstekend gelukt is.
Niet alleen zijn lijnen en kleuren met bewonderenswaardige nauwkeurigheid weêrgegeven, maar zelfs de penseelstreken en het relief der verven zijn verrassend nagebootst, zoo dat het tafereeltje zijn vollen gloed en zijn treffend realisme in alle opzichten bewaard heeft.
Voor een oningewijde in het vak is de gelijkenis tusschen de oorspronkelijke schilderij en de kopie zoo bedrieglijk, dat hij ze maar ternauwernood van elkander kan onderscheiden; en wat den schilder van het tafereel zelven betreft, deze werd door de juistheid der reproductie zoodanig verrast, dat hij den heer Bogaerts in een vleiend schrijven zijne hooge ingenomenheid te kennen gaf en hem met het succès zijner uitvinding geluk wenschte.