Elk wat wils.
Wenken en raadgevingen door Parvulus.
‘........; en hij liep, en hij liep zoo hard, dat hij zijn muts verloor en geheel buiten adem was!’
‘En waar liep Van Delden zoo onstuimig op los?’
‘Naar den dokter; zijn kleine Piet spuwde letterlijk vuur en vlam, zegde hij; hij braakte en schreeuwde, dat 't ijselijk was om te hooren; begrijpt gij er iets van?’
‘Niet veel, om dè waarheid te zeggen; maar laat ons eens naar den dokter gaan, die zal 't wel weten.’
Zoo gezegd, zoo gedaan, en ja wel, onze goede dokter vertelde ons inderdaad, dat Van Delden den vorigen avond bij hem aan was komen stormen over zijn jongen, die vuur braakte en zich aanstelde als een bezetene. Piet klaagde en steende, dat het verschrikkelijk was; brandende, scheurende pijnen in de maag, opgezette, harde buik, dorst zonder te kunnen slikken, misselijkheid, braken en diarrhee; zoo had hem zijn vader gevonden, die op 't geweldig rumoer naar boven was geloopen. Toen de dokter daar kwam, was de jongen al ver weg, de pols klein en onregelmatig, erg zwak en koud, 't hoofd bevangen; hij ijlde en was dan weêr als in een diepen slaap verzonken; de kamer was vervuld met een ondraaglijken knoflookreuk.
Door dit alles duidelijk ingelicht zag de dokter zich geplaatst voor een geval van vergiftiging door phosphoor. Tot groot geluk van onzen Piet was het een stukje phosphoor geweest, dat hij bij ongeluk naar binnen had gekregen; ware het phosphoor in fijn verdeelden poedervorm naar binnen gegaan, dan was er geen pardon voor hem geweest. Nu echter en vooral omdat de dokter, die zeer dicht in de buurt woonde, aanstonds bij de hand was, had de jongen kans van er nog door te springen. Zoo sprak de dokter, tot onuitsprekelijke vreugde der ouders, die hunnen lieven Piet reeds verloren waanden.
Dat hij braakte was al een groot geluk; toch liet de dokter hem nog een massa water drinken met magnesia, legde hem mosterdpappen aan de beenen en andere huidprikkels, liet hem in een bad leggen, enz. en zoo gelukte het hem onzen Piet te behouden.
Gelukkig behoort deze soort van vergiftiging tot de zeldzaamheden, en vooral tegenwoordig, door het meer en meer toenemend gebruik der z.g. zweedsche lucifers (die echter ook in ons land worden gefabriceerd).
't ls anders eene van de hevigste en kwaadaardigste der bekende vergiftigingen, die het moeielijkst te verhelpen is.
Gij dus vooral, die kinderen in huis hebt, stelt hen niet moedwillig bloot aan zulk een groot gevaar en, - het gevaar van brand als anderzins nog daargelaten, - bedenk, hoe gauwer een ongeluk is geschied! Gebruikt uitsluitend zoogenaamde zweedsche lucifers - 't leven en de gezondheid uwer kinderen zijn u toch wel eenige centen in 't jaar waard, zou ik denken?