Amerikaansch spek.
Vele lezers halen misschien de schouders op, als zij dit opschrift lezen, dewijl het amerikaansche varkensvleesch onder ons de reputatie heeft van niet zeer smakelijk te zijn, en het gevaar der trichinen er eveneens weinig toe bijbrengt om dit product der Nieuwe Wereld zeer gewild te maken. Het moet intusschen gezegd worden, dat de rustelooze Amerikanen al het mogelijke doen om hun varkensvleesch te verbeteren, en dat zij het met hunne doortastende maatregelen winnen zullen, daaraan twijfelt niemand. Op dit oogenblik reeds heeft de varkensfokkerij en -slachterij in Amerika verhoudingen aangenomen, waarvan wij ons in Europa nauwelijks een denkbeeld kunnen maken, zoo dat een beknopt overzicht daarvan zeker met genoegen zal gelezen worden.
Het aantal varkens in de Vereenigde Staten wordt op 35 millioen geschat, een getal dat eerst sedert weinige jaren tot deze hoogte is opgevoerd en hoofdzakelijk te danken is aan de buitengewoon overvloedige maïsoogsten, die het voeder voor deze reuzenkudden leveren. Illinois bezit alleen 3⅓ millioen varkens; Jowa en Missouri elk 3 millioen; Indiana en Kentucky volgen met 2 millioen. De rassen, welke men aankweckt, zijn meestal afkomstig uit Engeland, doch ook de Chineesche varkenssoort heeft er het burgerrecht verkregen. Daar de varkens voldoende ruimte hebben om zich te bewegen en behalve maïs ook gras, klaver en andere voedzame kruiden in overvloed vinden, is hun vleesch ook minder vet als dat der europeesche, die in stallen gemest worden.
In 't oog loopend mag het heeten, dat de amerikaansche varkens veel minder kosten; in 1878 o.a. bedroeg de prijs van elk varken gemiddeld slechts 19 fr. Wel zijn er streken waar deze prijzen meer dan tot het dubbele stijgen, zoo als in Colorado, waar zij 36 fr. en Massachusetts waar zij zelfs 49 fr. opbrengen, maar dit zijn uitzonderingen op den algemeenen regel. In den zomer loopen zij in de weide en voeden zich met maïs, gras en klaver; maar des winters worden zij op de hoeven met het rundvee opgekweekt, en als zij van 6 tot 18 maanden oud zijn, en dan van 100 tot 300 pond wegen, verkocht.
Slechts weinig varkens worden door de pachters zelf geslacht en gezouten; de meeste gaan naar de groote slachterijen. Deze nijverheid is nog slechts vijf en twintig jaren oud en werd vroeger alleen in den winter gedreven, doch daar thans het ijs overal, en goedkoop te krijgen is, worden ook in den zomer minstens 5 millioen varkens geslacht en gezouten. Terwijl in 1876 het aantal gezouten varkens nog slechts 10¼ millioen bedroeg, steeg dit getal in 1879 tot millioen,14½ waarbij nog 200.000 varkens uit Canada kwamen, alle te samen 25 millioen centenaars wegende. Elk varken woog gemiddeld 217 pond en kostte 17 fr. de centenaar. Het spreekt van zelf dat deze lage prijs (in onze groote steden kost het pond goed varkensvleesch omstreeks 90 centiemen) de nijverheid en vooral de verzending zeer moeten begunstigen. Geheele ladingen gaan dan ook over zee, en Engeland ontving in 1879 alleen voor bijna 3 millioen fr. varkensvleesch, hammen en spek uit de Vereenigde Staten.
De groote steden van het Westen: Chicago, Cincinnati, St. Louis, Milwaukee, Louisville en Indianapolis zijn de hoofdzetels van de varkensvleesch nijverheid; Chicago alleen slacht 5 millioen varkens per jaar. Daar treft men vijf en twintig groote inrichtingen aan, die zich alleen met het slachten bezig houden, waaronder de firma Armour & Co het grootste is, daar zij in 1879 alléen een millioen varkens slachtte en inzoutte. Gedurende den zomer werden daar op een enkelen dag dikwijls 10.000, gedurende den winter 20.000 varkens geslacht, en er komen vele dagen in het jaar voor, waarop deze firma 40.000 centenaars varkensvleesch verzendt. Men make zich eens een denkbeeld van deze reuzengetallen en men zal de hooge beteekenis dezer nijverheid begrijpen.
Het etablissement Armour & Co beslaat 5 60 vierkante roeden en is bedekt met gebouwen van vier verdiepingen, ln den zomer vinden er 2000, in den winter 3500 menschen werk, en dit groot getal is noodig, om geheel het werk, van het slachten af tot het verzenden toe, op een enkelen dag te kunnen doen. Men werkt tien uur per dag en het dagloon voor den gewonen werkman bedraagt van 7 tot 8 fr. -, terwijl een bekwame slachter van 12 tot 18 fr. per dag kan dag verdienen.
Alle varkens worden op de markt gekocht en dat daaraan geen gebrek is mag blijken uit het feit dat er dagen zijn, waarop te Chicago 60.000