vallen zijn lijstje nog met een dozijn te vermeerderen. Toch is het sierlijk instrument hoogst eenvoudig en bestaat evenals eene gewone schaar slechts uit twee stukken, door een schroefje verbonden. Hoe het werktuig tot duimstok en lineaal aangewend kan worden, wijst de afbeelding voldoende aan; het vijltje dat aan de eene zijde is aangebracht, is echter op de teekening onzichtbaar. De schroevendraaier moet in de afgeknotte punt gezocht worden, terwijl het eene been der scheer ater radeermesje voor het uitkrabben van inktvlekken dienst kan doen. Het vouwbeen is ook gemakkelijk te ontdekken, daar de eene zijde der scheer als zoodanig kan gebezigd worden. Onderstaande afbeelding doet zien op welke manier men er knoopsgaten meê knipt.
Wat de andere doeleinden betreft, waartoe men de combination pocket scissors gebruiken kan, die vallen zonder afbeelding niet gemakkelijk aan te toonen. Wij verwijzen derhalve daarvoor naar de door teekeningen opgehelderde gebruiksaanwijzing, waarvan ieder exemplaar vergezeld gaat.
Ieder kent ongetwijfeld de sierlijke witte en gele waterbloemen, die in de staande en langzaam stroomende wateren van ons land voorkomen, waar zij met hare groote ronde bladen en hare langgesteelde alleenstaande bloesems, die zich des morgens om zeven uur openen en des avonds om vijf uur weêr sluiten, zulk eene behaaglijke vertooning maken. Deze planten, noemen wij plompen of wel waterlelies; zij hebben in de wateren der warme luchtstreek talrijke verwanten, die grooter en kleuriger worden, naarmate men den evenaar nadert.
De koningin van alle waterplanten is zonder twijfel, zoowel wat grootte als kleurenpracht betreft, de heerlijke Victoria Regia, waarvan wij hierachter eene afbeelding geven, en die wij voor vele jaren in de Serres van den heer de Beucker, te Antwerpen zagen bloeien. Deze reuzenplant behoort thuis in Zuid-Afrika, en wel voornamelijk in de rivieren van Guyana en de zijrivieren van den Amazonenstroom. Op plaatsen, waar slechts eene zwakke strooming het water in beweging brengt, is dit dikwijls mijlen ver met hare prachtige bladen en bloesems bedekt.
Diegenen, welke de kolossale plant in den Hortus Botanicus te Amsterdam bewonderd hebben, waar zij in een buitengewoon groot bassin en onder eene gelijkmatige temperatuur van tusschen 23 en 25°R inderdaad als eene koningin gehuisvest is en bediend wordt, kunnen zich een denkbeeld maken van de pracht, die de Victoria Regia aan de Zuid-amerikaansche landschappen moet meêdeelen.
Voor hen, die zoo gelukkig niet geweest zijn, diene onze afbeelding en de volgende korte beschrijving:
De wortel der Victoria Regia is een dikke strong waaruit de bladen en bloesems ontspruiten. Ieder blad zit aan een steel van 2 à 2 ½ centimeter dikte, die van den wortel tot aan de oppervlakte van het water reikt. Het is van boven ruw en groen, heeft een hoog opwaarts gebogen rand en aan de purperkleurige onderzijde sterk uitstekende, netvormig dooreengevlochten bruinviolette nerven, die met stekels bezet zijn. Heeft het blad zijn vollen wasdom bereikt, dan is het nagenoeg cirkelrond, heeft een middellijn van 1.25 tot 1.80 meter, ligt plat op het water en kan een gewicht van 25 kilogram dragen, zonder te zinken. De bloemen hebben in volkomen toestand 40 en meer centimeters middellijn en ontluiken bij tusschenpoozen van verscheidene dagen. Zij openen zich des avonds tegen vijf uur, waarbij zij een bijzonder heerlijken geur uitwasemen; de van buiten witte bloembladen spreiden zich naar buiten uit, terwijl de purperroode binnenbladen zich naar boven samentrekken; den volgenden morgen gaat de bloem weêr dicht, opent zich 's avonds weder, blijft den geheelen nacht open, sluit zich dan des morgens voor altijd en zinkt onder water, waar zich de vrucht ontwikkelt, die ongeveer 300 zaadkorrels bevat.
De Victoria Regia overtreft derhalve hare europeesche zusters niet alleen verreweg in omvang en kleurenpracht, maar ook in nederigheid, daar zij hare schoonheden alleen gedurende den nacht ten toon spreidt, - hetgeen echter voor de bewoners dier verre streken minder aangenaam moet zijn.