eene kolossale ijzeren hangbrug, waarvan wij in den vorigen jaargang reeds eene afbeelding gegeven hebben. Aan een dergelijke overbrugging der Hudson viel echter, wegens het drukke scheepsverkeer, niet te denken, en dien tengevolge wordt de gemeenschap met de spoorbanen op den rechteroever door middel van stoombootveren onderhouden.
Daar eene dergelijke gemeenschap uit den aard der zaak met veel ongerief gepaard gaat. heeft men voor ongeveer zes jaren het plan opgevat de twee oevers der rivier door een dubbelen tunnel te verbinden, en dit plan is thans gedeeltelijk reeds ten uitvoer gebracht.
Over het algemeen was de aard van den bodem voor de uitvoering van het reuzenwerk zeer gunstig. Op den rechteroever, binnen de stad Jersey, werd met den arbeid een aanvang gemaakt. Men graafde daar namelijk eene loodrechte schacht van 18.24 meters diepte, welker bodem op gelijke hoogte waterpas ligt met de toekomstige spoorbaan in den tunnel. Met den eigenlijken tunnel werd ongeveer ter halve diepte van de schacht begonnen, zoo dat hij van daaruit door een aantal trappen tot de bepaalde diepte afdaalde. Door deze voorloopige inrichting was de toevoer van bouwmaterialen werkelijk vergemakkelijkt, terwijl tegelijk dat gedeelte der schacht, hetwelk zich beneden den ingang bevindt, tot opneming van het uitgegraven slijk en van het uit den tunnel verwijderde water kon dienen.
Zoo als men op onze gravure zien kan, is de tunnel van nagenoeg cirkelvormige doorsnede en vormt een hollen ijzeren cilinder van 6.7 meter hoogte en 6.1 meter wijdte. De plaatijzeren bekleeding ter dikte van 6 millimeters bestaat uit platen van 1 à 2 meter lengte bij 75 centimeters breedte, welker randen ver genoeg over elkander heenschuiven, om door ijzeren bouten aaneengeklonken te kunnen worden. Later wordt door ijzeren ankers aan de ijzeren bekleeding eene tweede bekleeding van metselwerk, ter dikte van 60 centimeters verbonden. Door hun gebogen vorm zullen de steenen zoowel eene lood rechte als eene zijdelingsche drukking kunnen weêrstaan.
Ten einde het water buiten den tunnel te houden, alsmeê om de uitgegraven aarde te verwijderen en gedeeltelijk ook om de dragende massa's te ondersteunen, is de werking van samengeperste lucht met eene drukking van 1.32 tot 1.55 kilogram per vierkanten meter aangewend. Onmiddellijk nadat de uitgegraven aarde, eene vermenging van leem en zand, van de plaats, tot waar het werk is gekomen, verwijderd is, wordt ze door bijvoeging van zuiver water tot slijk gemaakt en door middel der luchtdrukking door eene 15 centimeter wijde buis naar buiten gedreven.
De uit plaatijzer vervaardigde luchtsluis, die aan den mond van den tunnel is aangebracht, en daarvan als het ware het portaal vormt, is 4,5 meter lang en 1,8 meter breed. In vorm heeft zij veel overeenkomst met een gewonen stoomketel. Langs eene smalle spoorbaan, die er door loopt, voert een wagen de baksteenen en verdere materialen in den tunnel. De werking dezer sluis, waarin door middel van buizen de lucht op de zelfde drukking gehouden wordt als in den tunnel, is zeer eenvoudig. De deur, die naar den tunnel voert, is gewoonlijk gesloten. Moet deze echter tot den aanvoer van materialen of arbeiders geopend worden, dan gaat men volgenderwijze te werk.
Eerst brengt men de aan te voeren bouwstoffen of werklieden binnen de ruimte der sluis en sluit dan de buitendeur. Daarop wordt de lucht er tot de zelfde drukking gebracht als in den tunnel, waarna deze kan geopend worden. Door eene ventilatiebuis wordt in den tunnel voortdurend eene krachtige circulatie van den luchtstroom, die van boven toegevoerd wordt, te weeg gebracht. De arbeiders voelen niet de minste onaangename gewaarwording bij den overgang van de buitenlucht in de saâmgeperste lucht van den tunnel.
Den 21en juli 1880 stortte een gedeelte van de schacht, die op den rechteroever, te Jersey gegraven is, in, bij welke ramp verscheidene werklieden het leven verloren, Zoo als te begrijpen is, heeft het onnoembaar veel moeite gekost, om de schade, die door dit ongeval aan het in aanbouw zijnde werk werd toegebracht, weêr te herstellen, en op het oogenblik zijn de werkzaamheden daartoe nog niet geheel geëindigd. Men arbeidt nu echter dag en nacht met elektrische verlichting aan het reuzenwerk voort, en wel van de beide monden tegelijk naar het midden toe, zoo dat men berekent dat het geheele werk in den loop van het volgende jaar ten einde zai kunnen gebracht worden.
Om een denkbeeld te geven van het buitengewoon drukke spoorwegverkeer, waartoe die tunnel moet dienen, merken wij op, dat er, als hij voltooid is, ten minste 300 à 400 treinen dagelijks zullen doorstoomen, waarbij de goederentreinen zich dan nog over den nacht zullen moeten verdeelen. Herinneren wij ten slotte nog dat de tunnel dubbel zal zijn en dus uit twee zulke ijzeren kokers zal bestaan, als er op onze gravure een is afgebeeld.