Boomteelt.
Eene aanbevelenswaardige druivensoort. II. In het vorige nummer wees ik er op dat de vroege Malingre-druif naar mijn gevoelen de beste druivensoort is voor ons klimaat. Deze druivensoort, welke in boomkweekerijen van eenige uitgebreidheid te verkrijgen is, wordt steeds rijp. Talrijke koude zomers hebben deze waarheid bevestigd. Zelfs in den zeer natten zomer van 1879 groeide de vroege Malingre-druif bij mij uitstekend en leverde in september nog volkomen rijpe vruchten. Even als alle druivensoorten verlangt deze druif eene warme standplaats. Het liefste staat zij tegen een muur of eene schutting, waar zij den ganschen dag de volle zon kan genieten. Kan men haar zulk eene standplaats niet geven, dan behoeft men echter daarom niet na te laten zich haar aan te schaffen. Zij vergenoegt zich ook met een plekje waarop zij enkel genot heeft van de zonnestralen gedurende den voor- of namiddag. Zij wordt dan wel wat later rijp.
Eene tweede aanbeveling van de vroege Malingre-druif is gelegen in den vroegen tijd harer rijpheid. In een zeer gunstigen zomer zijn hare vruchten, zoo zij eene zeer warme standplaats heeft, in het laatst van juli rijp. Geene andere druivensoort is dan ook vroeger rijp dan deze. Onder de genoemde voorwaarden wint zij het zelfs in dit opzicht van de druiven in eene kas. In matig warme zomers zijn hare vruchten op het laatst van augustus rijp, terwijl ze in een ongunstigen zomer en op de minst warme standplaats toch nog in october rijpe trossen schenkt.
Op de derde plaats verdient de vroege Malingre-druif aanbeveling door de sterkte van haren groei en hare groote vruchtbaarheid. Reeds zeer jong begint ze te dragen en gaat hiermeê onafgebroken voort. Hare trossen zijn niet groot, maar goed met bessen gevuld. Nooit vond ik ook, zoo als bij de trossen van andere druivensoorten het geval is, kleine druifjes tusschen hare bes en. Deze laatste zijn ovaal van vorm en geelachtig van kleur. Ze zijn overdekt met een blauw-wit waas; hare schil is dun en fijn en de smaak is frisch zoet.
Bezitters van naakte muren en schuttingen, de planttijd van boomen en heesters is weêr daar! Koopt nu bij een vertrouwd boomkweeker een vroege Malingre. Voor ongeveer 16 stuivers komt ge denkelijk bij hem klaar en ik vraag het u af: is dat eene uitgave om u het bezit dezer goede druivensoort te ontzeggen? Kunt ge hiervoor uwe muren kaal laten liggen of uwe schuttingen naakt? Wilt ge voor zulk eene som liever eene zure druivensoort op de markt koopen of ontvangt ge er misschien liever een, die nooit rijp wordt, van uw buurman present? Immers niet? Spoedig dan besteld, de tijd dringt!