Moet men echter van dat water gebruik maken, dan is het, wil men ten minste geene schade aan zijne planten lijden, bepaald noodig het eenigen tijd vóór de begieting te pompen of te putten en het dan in de open lucht in bakken, tonnen of kuipen te laten staan.
Ook van de temperatuur van het gietwater, vergeleken met de temperatuur van den grond en die der planten, welke in dien grond staan, hangt, zooals reeds gezegd is, voor een niet gering deel het resultaat af. Als vaste regel geldt in dit opzicht: nooit moet het water kouder zijn dan de grond of de planten. 't Is daarom zeer verkeerd de begieting toe te passen als de zon reeds lang op is. Men giete met koud water eerst dan, als de zonnestralen hunne kracht voor een groot deel reeds verloren hebben, of wanneer de zon nog niet of eerst pas boven de kimmen is gerezen. Hoe vroeger men 's morgens en hoe later men 's avonds begiet, hoe minder warm de grond nog is of hoe meer hij al is afgekoeld, hoe beter het doel der begieting zal getroffen worden.
nationale tentoonstelling: het paviljoen van de oude kunst.
't Is niet met juistheid te zeggen of het beter is 's morgens of 's avonds te gieten. Wel heeft eene begieting des avonds dit voor, dat het water gedurende den nacht geheel in den bodem dringt en dus niets er van voor de planten verloren gaat, - wel verdampt er bij eene begieting in den morgen al dadelijk een groot deel van het gebruikte water en komt dus niet aan de planten ten goede; maar hier staat tegenover dat men bij eene begieting des avonds nogal eens gevaar loopt zijne planten des nachts door de vorst te zien lijden. Dikwijls toch gebeurt het dat het midden in den zomer des nachts of des morgens vriest. Hoe heet toch de zon in de verloopen maand augustus scheen, toch is het een feit dat het in die maand in twee nachten vroor en wel juist in die nachten, toen de zon des daags het meeste de planten verschroeide en hun leven met vernietiging dreigde.