De Peinture-Bogaerts.
In den loop der laatste weken is door alle voorname europeesche bladen melding gemaakt van een nieuwe uitvinding, welke een ieder die de toepassing er van gezien heeft, met bewondering heeft vervuld. De naam van den uitvinder is voor onze lezers een goede bekende; niemand anders toch heeft deze schitterende overwinning op het gebied der kunst behaald dan de eigenaar en uitgever van ons tijdschrift, de heer Henri Bogaerts uit ‘s-Hertogenbosch (Holland).
Door geduld, overleg en volharding is de heer Bogaerts, na jaren van voorbereidende werkzaamheden, er in gelukt, om met behulp van de drukkunst, schilderstukken zoodanig op hout of doek weêr te geven dat de reproductie volkomen op het origineel gelijkt.
Tot dusver kende het publiek de werken der groote schilders slechts door photographieën en gravures. Deze dragen ontegenzeggelijk veel bij tot de ontwikkeling van het kunstgevoel en bij duizenden worden zij ook verkocht, maar zij missen ten eenemale wat een schilderstuk vooral zijne waarde verleent en de grootste aantrekkingskracht er van is: het leven en 't coloriet. Die bezwaren nu zijn door de Peinture-Bogaerts - dit is de naam welken de heer Bogaerts aan zijn uitvinding gegeven heeft - uit den weg geruimd; door dat procédé worden reproduction verkregen, die geheel en al hetzelfde zijn als de oorspronkelijke schilderstukken. De kleurschakeeringen, het leven, het glazuur, ja zelfs de pe seelstreken vindt men er op terug, en de schilders wier doeken tot heden werden nagemaakt, verklaren dan ook dat zij slechts met moeite de reproductie van hun eigen werk konden onderscheiden.
Wij laten hier eenige dier getuigenissen volgen:
‘Ik kan u niet zeggen, hoe verwonderd ik geweest ben toen ik de reproductie welke gij door uw procédé van mijn schilderij gemaakt hebt, onder de oogen kreeg. Het is allerprachtigst, en ik twijfel er dan ook niet aan, of uwe uitvinding zal grooten bijval vinden. De reproductie zou niet beter kunnen zijn: ik heb haar bijna voor het origineel aangezien. Ik wensch u het meest mogelijk succes toe, terwijl ik u verzoek de verzekering te aanvaarden mijner op rechte gevoelens.
(was geteekend) A.Robert,’
historieschilder, officier van de Leopoldsorde, lid der Koninklijke belgische Akademie, professor aan de Schilder-akademie te Brussel.
‘Ik kan niet nalaten, u mijne groote verwondering te betuigen over de schitterende uitkomsten welke gij in het reproduceeren van olieverfschilderijen verkregen hebt. Ik moet bekennen, dat het uitmuntend is; indien ik er niet op voorbereid ware geweest een copie te zullen zien, zou ik moeielijk mijn, werk van het uwe hebben kunnen onderscheiden. Ik feliciteer u met uwe schoone uitvinding en hoop dat gij al het succes er meê hebben zult dat zij zoo ruimschoots waardig is.
(was geteekend) Alb. de vriendt,’
historie-schilder, ridder van de Leopoldsorde.
‘Met zeer veel genoegen heb ik de reproductie van mijn schilderij ontvangen, en ik moet u wel geluk wenschen met het prachtig resultaat dat gij verkregen hebt. Uw procédé opent een nieuw vooruitzicht voor het zoo gewichtig vraagstuk van de algemeene verbreiding der kunst.
Ik verklaar, dat het niet mogelijk is, door eene mechanische bewerking het gebied der zuivere kunst meer nabij te komen.
Van harte gegroet.
(was geteekend) Julien de vriendt.’
historie-schilder. ridder der Leopoldsorde.
‘Gij vraagt mijn gevoelen omtrent uw procédé om schilderstukken weêr te geven. Ik verklaar u, dat de reproductie van mijn doek, met hare kleurschakeeringen, hare duidelijke reliefs en haar sterk licht-effect inderdaad een meesterwerk is, dat ik niet genoeg kan bewonderen en waarmeê ik u hartelijk geluk wensch.
Ik houd mij overtuigd, dat zoo gij partij wilt trekken van uwe uitvinding, uw welslagen zeer groot zal zijn.
Aanvaard, mijnheer, mijn hartelijke groeten.
(was geteekend) Josse Impens.’
Deze getuigschriften van beroemde kunstenaars maken allen verderen lofspraak van onzen kant overbodig. Wat wij echter nog moeten vermelden, is dat de uitvinder de prijs zijner schilderijen zoodanig gesteld heeft, dat zij binnen het bereik liggen van bijna elke beurs. Iedereen, en de Belg in het bijzonder, houdt van de schoone kunsten, doch iedereen heeft de middelen niet om zich oorspronkelijke schilderstukken aan te schaffen. Slechts zij die ruim door de fortuin bedeeld zijn, kunnen zich die weelde veroorloven, en hoe weinigen zijn er nog onder hen die de middelen bezitten om een verzameling te vormen?
Doordien de voortbrengselen der Peinture-Bogaerts tegen een lagen prijs kunnen verkrijgbaar gesteld worden, staat niets meer het vormen eener keurige verzameling van schilderijen in den weg. Het verlangen naar verscheidenheid zal daarbij alleszins bevredigd kunnen worden, want de Peinture-Bogaerts zal het reproduceeren van alle soorten van schilderstukken omvatten Landschappen, stad- en zeegezichten, stillevens en al wat verder tot de profane kunst behoort, zal de salon en de huiskamer, gewijde onderwerpen zullen de kerk, de kapel, het bidvertrek kunnen sieren.
In vroeger eeuwen stelden de gekroonde hoofden en machtige burchtheeren er een eer in, mannen die iets nuttigs ontwierpen en invoerden, als Christoffel Plantijn en Moretus, hunne bescherming te verleenen; thans is het aan de regeeringen, de gemeenten, het beschaafd publiek, om eene uitvinding te steunen, welke bestemd is om op het gebied der schilderkunst dezelfde diensten te bewijzen als de boekdrukkunst aan de letteren bewezen heeft: deze strekte tot verbreiding van 's menschen gedachte, de Peinture- Bogaerts is de algemeene verspreiding der kunst.
De Redactie.