Eene Audiëntie bij Agrippa.
De naam van Agrippa is zoo onafscheidbaar verbonden aan dien van Augustus, wiens rechterhand hij was, dat men zich de gebeurtenissen van zijn tijd moeielijk kan voorstellen, zonder deze beroemde persoonlijkheid. Niet alleen dat hij de romeinsche legers en vloten tegen den grootsten tegenstander van Augustus, Antonius, aanvoerde en dezen overal sloeg, maar ook als staatsman heeft hij zich bij tijdgenooten en nageslacht een schitterenden naam verworven, terwijl de stichting van gebouwen, die thans nog de bewondering der geheele wereld trekken, o.a. het Pantheon, voldoende zou geweest zijn om hem in de geschiedenis eene eereplaats toe te wijzen.
Oprecht volksvriend, streefde hij er voortdurend naar, het welzijn van het volk te bevorderen en zag hij niet tegen persoonlijke offers op, zoo deze gevraagd werden door het algemeen belang. Zoo was hij de eerste, die het gebruik invoerde, om de klachten van het volk zelf te hooren ten einde het recht te verschaffen, waartoe hij dagelijks gedurende eenige uren openbare audiëntiën gaf.
De bekende schilder Alma Tadema heeft zulk eene audiëntie op doek gebracht, waarvan wij in dit nommer eene gravure geven. Zooals men weet is Alma Tadema van nationaliteit veranderd, hij heeft met eene engelsche vrouw ook Engeland tot woonplaats gekozen, en wil zich als zoodanig ook gerekend hebben tot de engelsche schilders. Deze verloochening van zijn geboorteland heeft hem op de laatste Parijsche tentoonstelling een eereprijs doen missen, die hem zeker ten deel zou gevallen zijn, indien hij zijne schilderijen in de hollandsche afdeeling geplaatst had, in plaats van in de engelsche. Wat zijn talent aangaat, daarmeê gaat het als met de muziek van Richard Wagner. Hij telt tallooze geestdriftvolle bewonderaars, maar ook evenveel onverzoenlijke critici, die hem overal trachten af te breken. Wie van beiden gelijk heeft, wagen wij niet te beslissen; even als dit met zulke zaken gewoonlijk het geval is, zal de waarheid wel in het midden liggen.